FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obveznice Medike uvrštene na Zagrebačku burzu

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Obveznice Medike uvrštene naZagrebačku burzu
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Obveznice Medike uvrštene na Zagrebačku burzu

HINA - Financijski servis

U najvišu kotaciju Zagrebačke burze, Službeno tržište danas je uvršteno 16,5 milijuna eura vrijedno izdanje obveznica najvećeg hrvatskog farmacutskog veletrgovca Medike, a prema riječima predsjednika njene Uprave Damira Kuštraka, u najvišu bi kotaciju uskoro trebale biti uvrštene i Medikine dionice.

Obveznice Medike, u kunskoj protuvrijednosti od 16,5 milijuna eura, izdane su 11. srpnja, a na naplatu dospijevaju 2008. godine.

Obveznice su izdane po cijeni od 99,778 posto i nose kamatnu stopu od 4,5 posto godišnje, a trgovanje obveznicama na Zagrebačkoj će burzi, temeljem danas potpisanog ugovora, započeti sutra.

Cilj izdavanja obveznica je financijsko restrukturiranje tvrtke na način da one postanu jedini izvor financiranja Medike, što će trošak financiranja smanjiti za trećinu te olakšati i samo poslovanje tvrtke, kazao je Kuštrak.

Tako će se, među ostalim, dodao je, sredstva dobivena ovim izdanjem iskoristiti za iskup komercijalnih zapisa, koji na naplatu dospijevaju 14. srpnja ove godine.

Prema riječima direktora Zagrebačke burze Marinka Papuge, sa ovim izdanjem Medike, tržišna kapitalizacija samo korporativnih obveznica na toj burzi dostigla je iznos od 730 milijuna eura ili više od 5 milijardi kuna.

Među ostalim, ovim je izdanjem mirovinskim fondovima, kao značajnim investitorima, omogućena veća diverzifikacija njihovih portfelja, a uvrštenjem obveznica više nema prepreka da se u najvišu kotaciju uvrste i dionice Medike, kazao je Papuga.

Obveznice je na primarnom tržištu upisalo 17 investitora iz tri države, i to investicijski i mirovinski fondovi, banke, osiguravajuća društva i brokerske kuće, što je i bolje od očekivanja te što ovo izdanje čini najuspješnijim izdanjem korporativnih obveznica do sada, rekao je Milivoj Goldštajn, član Uprave Zagrebačke banke, koja je bila agent i pokrovitelj izdanja, kao i pokrovitelj uvrštenja Medikinih obveznica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙