FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska za daljnje proširenje EU, nada se što skorijem otvaranju pregovora s Hrvatskom

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Švedska podupire daljnje proširenjeEuropske unije (EU) i nada se da će Hrvatska svojim akcijskim planomuvjeriti Uniju da što prije započne pristupne pregovore, izjavila je uutorak švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds nakonsusreta s ministricom vanjskih poslova i europskih integracijaKolindom Grabar-Kitarović.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Švedska podupire daljnje proširenje Europske unije (EU) i nada se da će Hrvatska svojim akcijskim planom uvjeriti Uniju da što prije započne pristupne pregovore, izjavila je u utorak švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds nakon susreta s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

"Ovdje sam danas da bih pokazala švedsko opredjeljenje za proširenje EU. Važno je da se taj proces nastavi i da zapadni Balkan uđe u Uniju, a naša je nada da će pristupni pregovori Hrvatske s EU započeti što prije", kazala je Freivalds prilikom svog prvog posjeta Zagrebu.

Istaknula je da je to važno "kako za Hrvatsku tako i za regiju".

Prema riječima Freivalds, Švedska svojim iskustvom prilikom pristupanja Uniji i pomoći koje je pružila novim članicama EU, prije svega Poljskoj i Baltičkim zemljama, može uvelike pridonijeti da Hrvatska uspješno provede zadane reforme.

Švedska šefica diplomacije i hrvatska ministrica su se složile da su bilateralni odnosi dviju zemalja izvrsni. Grabar-Kitarović je u prvi plan stavila jačanje gospodarskih odnosa s naglaskom na smanjivanje hrvatskog trgovinskog deficita.

Švedska ministrica se osvrnula i na Srebrenicu, gdje je, kako je kazala, prisustvovala "vrlo potresnoj ceremoniji" obilježavanja 10. godišnjice pokolja 8.000 muslimana. Freivalds je, govoreći o izostanku isprike od strane srbijanskog vodstva za taj zločin, naglasila kako je "za svaku zemlju važno da prizna probleme iz prošlosti".

"Nije moguće gledati naprijed bez iskrenosti i pravičnosti... mora se iskreno i otvoreno govoriti o onome što je učinjeno", zaključila je visoka švedska dužnosnica.

Grabar-Kitarović je podsjetila na izjavu predsjednika Mesića koji je u ponedjeljak rekao da su "oni koji su ubijali to činili u ime srpskog naroda i zato moraju reći da srpski narod ne stoji iza toga".

Prema njezinim riječima, "Hrvatska čvrsto stoji na poziciji da pojedinci moraju pred Haškim sudom (ICTY) odgovarati za zločine koje su počinili...kako bi se to poglavlje zatvorilo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙