FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bot: RH je primjer zemljama regije u smislu približavanja EU

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska predstavlja primjer uregiji u smislu približavanja Europskoj uniji, kazao je u utoraknizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot nakon razgovora shrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracijaKolindom Grabar-Kitarović.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska predstavlja primjer u regiji u smislu približavanja Europskoj uniji, kazao je u utorak nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

"Hrvatska je primjer zemlje u regiji u smislu približavanja Uniji i moram primijetiti da je aquis dobrim dijelom već provela", kazao je Bot.

Glede Akcijskoga plana, o kojem ga je, kako je kazao, Kitarović podrobno izvijestila, Bot je rekao da je "zadivljen mjerama poduzetima da se odbjeglog generala Antu Gotovinu privede pravdi".

"To nije važno samo za Hrvatsku, već i za ostale zemlje u regiji koje imaju europske aspiracije, a trebale bi predati osobe optužene za ratne zločine", kazao je nizozemski šef diplomacije. Dodao je da je važno da "mjere koje se poduzimaju budu jasne i da ne ostanu mrtvo slovo na papiru".

Poručio je da će njegova zemlja nastaviti pomagati Hrvatskoj u pripremama za otvaranje pristupnih pregovora.

I Grabar-Kitarović i Bot ocijenili su hrvatsko-nizozemske odnose odličnima, a hrvatska je ministrica zahvalila Nizozemskoj na pomoći koju Hrvatskoj pruža od samoga početka.

Ona je najavila intenziviranje odnosa na području turizma te u tom smislu otvaranju ureda Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu.

Bot je pak najavio neke konkretne projekte, prije svega obnovu skele na Dunavu kod Vukovara, što je "važno za gospodarsku i socijalnu obnovu te regionalnu suradnju".

Nizozemski je ministar u Zagreb stigao nakon što je u ponedjeljak odao počast žrtvama Srebrenice.

"Bila je to dojmljiva i potresna ceremonija na kojoj su prisutni, što je vrlo važno, uputili zahtjev za pravdom, a ne osvetom", rekao je Bot.

U svjetlu toga je ocijenio da je od iznimne važnosti da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić nađu na sudu u Haagu.

Na pitanje kako komentira činjenicu da se srbijanski predsjednik Boris Tadić nije ispričao za zločine počinjene u Srebrenici, Bot je odgovorio da "nije na njemu da kaže Srbiji i Crnoj Gori što trebaju učiniti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙