FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: Dvije lažne uzbune

RIM: Dvije lažne uzbuneRIM, 11. srpnja 2005. (Hina) - Dvije lažne uzbune oglašene su uponedjeljak ujutro u Rimu zbog navodno postavljenih bombi u dvijebanke.
RIM, 11. srpnja 2005. (Hina) - Dvije lažne uzbune oglašene su u ponedjeljak ujutro u Rimu zbog navodno postavljenih bombi u dvije banke.

Nešto poslije 10 sati Banca di Roma, njeno glavno sjedište, primilo je anonimnu telefonsku dojavu o postavljenoj bombi. Policija i karabinjeri evakuirali su i pregledali oko 700 zaposlenih. Posljednja kontrola je završena poslije 12 sati i bomba nije nađena.

Druga dojava o postavljenoj bombi stigla je u bivšu zgradu te banke u kojoj je sada sjedište Capitalije- rimske bankarske skupine, u ulici Corso u središtu Rima. Anonimni glas je telefonom javio u 11,30 sati da se u sjedištu nalazi eksploziv. Pirotehničari su evakuirali oko 200 zaposlenih. Pregledana su i ostala sjedišta Capitalije.

Uzbune zbog navodnih podmetnutih eksploziva su učestale. U subotu je primjerice evakuirano jedno krilo terminala "C" rimske zračne luke u Fiumicinu, a u nedjelju je jedna "sumnjiva" torba otkrivena u blizini stana ministra unutarnjih poslova Giuseppea Pisanua. Kasnije je utvrđeno da je torba vlasništvo jednog turista.

U Rimu vlada strah od mogućih atentata a talijanska Vlada priprema određene mjere za borbu protiv terorizma.

Sjeverna liga je preko ministra za reforme Roberta Calderolija zatražila uvođenje ministarstva za borbu protiv terorizma i predložila uvođenje ratnog stanja, što je izazvalo kritike lijevog ali i desnog centra. Realističniji je plan Ministarstva unutarnjih poslova koji predviđa preventivnu zapljenu dobara kojima se mogu financirati aktivnosti terorističkih skupina. Predlaže se i izdavanje dozvola boravka osobama koje posjećuju zajednice u kojima bi se mogli sakrivati ekstremisti radi pružanja pomoći u istrazi.

U Italiji ima oko 350 osoba navodnih potencijalnih terorista koje su otkrile policijske službe i nad njima je uveden nadzor. Prema najnovijim informacijama, te osobe su povezane s pet glavnih međunarodnih terorističkih organizacija. Ekstremističke jezgre su otkrivene u desetak gradova, prije svega na sjeveru Italije i dijelom na jugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙