FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski čelnici pozdravili ishod luksemburškog referenduma

ZAGREB, 10. srpnja 2005. (Hina) - Čelnici europskih zemalja iinstitucija pozdravili su ishod nedjeljnog referenduma u Luksemburgukojim je ta zemlja prihvatila europski Ustav i postala prva koja je toučinila na referendumu nakon francuskog i nizozemskog odbijanja prijemjesec i pol, javljaju agencije.
ZAGREB, 10. srpnja 2005. (Hina) - Čelnici europskih zemalja i institucija pozdravili su ishod nedjeljnog referenduma u Luksemburgu kojim je ta zemlja prihvatila europski Ustav i postala prva koja je to učinila na referendumu nakon francuskog i nizozemskog odbijanja prije mjesec i pol, javljaju agencije.

Velika Britanija, u predstojećem polugodištu predsjedavajuća EU-a, pozdravila je "da" Ustavu luksemburških birača. "Kao predsjedavatelji EU-a sa zadovoljstvom pozdravljamo rezultat referenduma i čestitamo premijeru Jeanu-Cleaudeu Junckeru i njegovim državljanima na otvorenoj i živoj debati koja je obilježila kampanju" stoji u priopćenju Downing Streeta.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozdravio je usvajanje Ustava, kazavši kako "luksemburški narod može biti ponosan" na takav rezultat referenduma. "Stanovnici Luksemburga glasovali su za Europu u trenutku kada se ona nalazi u teškoj fazi. Pobjeda "da" podstrek je i poziv svim Europljanima da što skorije pronađu zajednički put prema prevladavanju aktualne krize", stoji u priopćenju njemačkog kancelara.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je "vrlo zadovoljan" ishodom referenduma.

"To je snažan pokazatelj da većina članica misli kako ustav ispunjava njihova očekivanja i otvara put demokratičnijoj, jasnijoj, učinkovitijoj i snažnijoj Europi na svjetskoj sceni", dodao je Barroso.

Luksembruški premijer Jean-Claude Juncker ocijenio je da europski Ustav "nije mrtav". "Poruka koja je odavde upućena Europi i svijetu je da Ustav, nakon glasovanja u Francuskoj i Nizozemskoj, nije mrtav", stoji u prvoj Junckerovoj reakciji na uspješno proveden referendum.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy uputio je "iskrene čestitke" luksemburškom premijeru. U priopćenju što ga je objavilo ministarstvo, među ostalim se ističe da je "Luksemburg trinaesta po redu zemlja koja je ratificirala sporazum".

I španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u nedjelju je pozdravio pobjedu "da" referenduma o Ustavu, nazvavši je "dobrom viješću za Europu". Glasovanje Luksemburžana, čija je zemlja trinaesta od 25 članica EU-a koja je ratificirala sporazum znači da "većina država i građana podupire europski Ustav", stoji u priopćenju španjolskog šefa diplomacije.

Zadovoljstvo ishodom referenduma o Ustavu izrazio je u nedjelju i predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell. On je istaknuo kako je "vrlo sretan što su stanovnici Luksemburga rekli 'da' nastavku europske integracije".

Za ustav EU je glasovalo 56,52 posto luksemburških birača, dok ih je protiv bilo 43,48 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙