FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti BiH žele osigurati slobodan pristup Neumu svim brodovima

SARAJEVO,10. srpnja(Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su odhrvatske Vlade jamstva da gradnja mosta koji će povezati kopno ipoluotok Pelješac neće ni na koji način ugroziti pomorski prilazNeumu, prenosi u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO,10. srpnja(Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od hrvatske Vlade jamstva da gradnja mosta koji će povezati kopno i poluotok Pelješac neće ni na koji način ugroziti pomorski prilaz Neumu, prenosi u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz".

Ovaj list navodi kako je doministar komunikacija i prometa BiH Haris Bašić prije mjesec i pol uputio pismo hrvatskom ministru mora, turizma, prometa i razvitka Božidaru Kalmeti upozorivši ga na međunarodne konvencije koje zabranjuju sprječavanje pristupa otvorenome moru.

S tim u vezi Ministarstvo komunikacija i prometa BiH zatražilo je od hrvatske Vlade uvid u idejni projekt pelješkog mosta.

"Imali smo razgovore s hrvatskom vlastima u kojima su oni jasno rekli da Hrvatska neće učiniti ništa čime bi zapriječila pristup BiH njezinom moru", kazao je Bašić.

U pismu upućenom Kalmeti navedeno je, pored ostaloga, kako za sada poznata projektna rješenja nisu prihvatljiva za BiH.

Jedino prihvatljivo rješenje bila bi gradnja pokretnog mosta jer bi se na taj način jamčila mogućnost prolaza Neumu brodovima svih visina.

Bašić je istaknuo da, koliko je vlastima u Sarajevu poznato, Hrvatska još nije donijela nikakvu odluku o gradnji mosta osim što je dat nalog za izradu idejnog projekta.

Prema međunarodnim pravilima, druga zainteresirana zemlja se nakon izrade takvog projekta obavještava o njegovoj sadržini uz zahtjev za davanje suglasnosti. "Ne držimo se pasivno u ovom pitanju i znat ćemo zaštititi naše interese", naglasio je Bašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙