FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Vladina koalicija podijeljena oko povlačenja iz Iraka

RIM, 9. srpnja 2005. (Hina/AR) - Populistička stranka u vladinojkoaliciji desnog centra, Sjeverna liga, traži povlačenje talijanskihvojnika iz Iraka, dok ostale stranke iz koalicije pozivaju napoštivanje sporazuma sa saveznicima, piše u subotu Corriere dellaSera.
RIM, 9. srpnja 2005. (Hina/AR) - Populistička stranka u vladinoj koaliciji desnog centra, Sjeverna liga, traži povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka, dok ostale stranke iz koalicije pozivaju na poštivanje sporazuma sa saveznicima, piše u subotu Corriere della Sera.

Sjevernoligaški ministar za reforme u vladi premijera Silvija Berlusconija, Roberto Calderoli, traži ubrzani izlazak talijanskih vojnika iz Iraka, odnosno ubrzanje zaključenja misije Antica Babilonia, kako se naziva misija u kojoj sudjeluje oko 3.300 talijanskih vojnika u Nasiryji.

Calderoli objašnjava kako poslije New Yorka, Madrida i Londona, Italija "predstavlja najvjerojatniji sljedeći cilj terorista i došao je trenutak da počnemo misliti o našim stvarima".

Takvo držanje Calderolija izazvalo je negativnu reakciju svih ostalih stranaka desnog centra. Koordinator pokreta Naprijed Italijo, Fabrizio Cicchitto, kaže kako bi sadašnji odlazak iz Iraka značio "bijeg pred terorizmom".

Predstavnik Demokratske unije centra (UDC) Luca Volonte, kaže kako treba nastaviti suradnju sa saveznicima, međunarodnim organizacijama i iračkom vladom u ocjenjivanju vremena za povlačenje iz Iraka. Predstavnik Nacionalnog saveza, Maurizio Gasparri, kaže kako ne vjeruje da u "našim agendama može biti napisan skori datum povlačenja iz Iraka".

Berlusconi je u petak na summitu G8 u Škotskoj najavio kako će se prvih 300 vojnika povući iz Iraka već u rujnu. No riječ je o smanjenju broja talijanskog kontingenta sa 3300 na 3000 vojnika koji je bio predviđen već ranije.

Inače, lijevi centar potvrđuje kako će i dalje u parlamentu glasovati protiv financiranja talijanske misije u Iraku, dakle protiv talijanskog sudjelovanja u iračkoj operaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙