FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London se oporavlja od posljedica terorističkih napada

LONDON/ZAGREB,7. srpnja(Hina) - Građani Londona i ostali Britancipostupno se oporavljaju od šoka koji su izazvali jutrošnji bombaškinapadi na tri stanice podzemne željeznice i na jednom autobusu, kojisu paralizirali središte grada, izvijestio je BBC.
LONDON/ZAGREB,7. srpnja(Hina) - Građani Londona i ostali Britanci postupno se oporavljaju od šoka koji su izazvali jutrošnji bombaški napadi na tri stanice podzemne željeznice i na jednom autobusu, koji su paralizirali središte grada, izvijestio je BBC.

Eksplozije su izazvale potpuno zatvaranje podzemne željeznice i autobusne mreže u Londonu te dovele do velikih poremećaja u prometnoj mreži u mnogim dijelovima Engleske.

Načelnik londonske policije Ian Blair izjavio je kako je gotovo sigurno da je riječ o koordiniranom terorističkom napadu.

Policija je službeno potvrdila da su poginule najmanje 33 osobe te da ih je oko 350 ranjeno, od čega 45 teško ili kritično.

Na konferenciji za novinare naveden je broj utvrđenih žrtava napada na metro, dok je za eksplozijom razneseni autobus rečeno da ima poginulih ali se njihov broj još utvrđuje.

TV mreža Sky News izvijestila je o 45 mrtvih i 1.000 ranjenih pozivajući se na neimenovane bolničke izvore.

Britanski premijer Tony Blair nakratko se vratio u London sa summita "Skupine osam najrazvijenijih zemalja" u Gleneaglesu u Škotskoj, kako bi razmotrio situaciju.

Prije odlaska iz Gleneaglesa, Blair je pročitao zajedničko priopćenje svih čelnika na konferenciji ističući da su 'Osmorica' ujedinjeni u odlučnosti da pobijede terorizam.

Izvori koji prate aktivosti Al Qaide rekli su BBC-u kako misle da su napadi "gotovo sigurno" djelo te organizacije.

Nepoznata skupina koja za sebe tvrdi da je povezana s Al Qaidom, na internetu je preuzela odgovornost za napade, ali je londonska policija rekla kako su to zasad nepotvrđene informacije.

Dosad nepoznata "Tajna organizacija skupine al Qaida organizacije Džihada u Europi", objavila je tekst od 200 riječi na internet forumu Al Qaide na kojem su posljednjih mjeseci objavljivani autentični dokumenti iračkog krila Al Qaide.

U tekstu se navodi da su "herojski mudžahedini izveli blagoslovljeni napad u Londonu... kako bi se osvetili britanskoj cionističkoj križarskoj vladi za pokolje koje je počinila u Iraku i Afganistanu".

U priopćenju se upućuje prijetnja i "vladama Danske i Italije kao i svim križarskim vladama da će biti kažnjene na isti način ako ne povuku svoje postrojbe iz Iraka i Afganistana".

Incidenti su se dogodili dan pošto je London izabran za grada domaćina Olimpijskih igara 2012. Ministrica zadužena za kandidaturu Londona Tessa Jowell izjavila je kako će se nakon eksplozija otkazati sve proslave u povodu izbora Londona za domaćina Olimpijade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙