FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eksplozije u Londonu snažno ojačale švicarski franak, pogodile britansku funtu

LONDON, 7. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Švicarski franak dosegnuo je učetvrtak najvišu razinu u zadnjih šest tjedana prema britanskoj funtii ojačao za više od jedan posto prema američkom dolaru, nakon što jeserija eksplozija odjeknula u sustavu londonskog javnog prijevoza ukojima ima smrtno stradalih.
LONDON, 7. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Švicarski franak dosegnuo je u četvrtak najvišu razinu u zadnjih šest tjedana prema britanskoj funti i ojačao za više od jedan posto prema američkom dolaru, nakon što je serija eksplozija odjeknula u sustavu londonskog javnog prijevoza u kojima ima smrtno stradalih.

Švicarski franak do podneva je zabilježio najvišu razinu u zadnjih mjesec dana prema funti, dosegnuvši 0,4458 funte za franak. Franak je ojačao jedan posto prema dolaru, koji tako iznosi 1,2838 franaka.

Funta je pala i na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana prema euru, na 68,92 penija za euro, a potonula je i na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih 19 mjeseci, na 1,7403 dolara.

Nekoliko eksplozija pogodilo je londonsku podzemnu željeznicu a policija je izvijestila da su najmanje tri eksplozije zabilježene u autobusima u londonskom javnom prijevozu. U jednoj eksploziji u podzemnoj željeznici najmanje je 90 žrtava, sudeći prema dosadašnjim dojavama.

Londonska policija je kazala da je prerano govoriti o uzrocima višestrukih eksplozija, no europski povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Franco Frattini je izjavio da eksplozije potvrđuju da je "terorizam ponovno pogodio samo srce Europe".

"Tržište je reagiralo kao što se opisuje u udžbenicima, kupujući valute koje predstavljaju utočište u nesigurnim vremenima poput švicarskog franka i eura a izbjegavajući dolar", kazao je Marios Maratheftis, valutni strateg u Standard Charteredu.

Euro je nakratko premašio 1,2 dolara, no potom je smanjio dobitke i trenutno stoji 1,1985 dolara. Analitičari kažu da dolar ne može ostvariti veće dobitke prema euru prije objave ključnih podataka o zaposlenosti u SAD-u, koja se očekuje u petak.

Tržišta nestrpljivo čekaju zasjedanja dviju značajnih središnjih banaka, Europske središnje banke i Bank of Englanda, a u oba se slučaja ne očekuju promjene kamatnih stopa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙