FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Londonski metro: Najstarija podzemna željeznica na svijetu

LONDONLondonski metro: Najstarija podzemna željeznica na svijetuLONDON, 7. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Londonski metro, koji je učetvrtak pogođen nizom terorističkih napada, najstarija je podzemnaželjeznica na svijetu - prvi vlak pušten je u promet 10. siječnja1863. godine, a vukla ga je parna lokomotiva.
LONDON, 7. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Londonski metro, koji je u četvrtak pogođen nizom terorističkih napada, najstarija je podzemna željeznica na svijetu - prvi vlak pušten je u promet 10. siječnja 1863. godine, a vukla ga je parna lokomotiva.

U to se vrijeme londonskom podzemnom željeznicom prevozilo 30.000 putnika dnevno. Od 1890. godine londonsku podzemnu željeznicu pokreće električna energija.

U međuvremenu je metro, koji Britanci popularno nazivaju "tube" (cijev) postao glavno prijevozno sredstvo u britanskoj metropoli sa sedam milijuna stanovnika.

Svakodnevno se podzemnom željeznicom preveze tri milijuna stanovnika Londona, a mreža tračnica duga je 400 kilometara. Na sedam linija nalazi se 280 postaja, a tijekom gužvi vlakovi prometuju u intervalima od samo 90 sekundi.

Britanska laburistička vlada želi dotjerati sustav prodajom tunela, tračnica i signalizirajuće opreme privatnim tvrtkama, no kritičari, zasad doduše bezuspješno, traže zaustavljanje privatizacije podzemne željeznice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙