FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: osnovana mreža multietničkih gradova JI Europe

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Mreža multietničkih gradovajugoistočne Europe, koja okuplja oko 60 gradova i općina regije,osnovana je u srijedu u Zagrebu.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Mreža multietničkih gradova jugoistočne Europe, koja okuplja oko 60 gradova i općina regije, osnovana je u srijedu u Zagrebu.

Riječ je o nevladinoj organizaciji kojoj je cilj unapređenje lokalne demokracije, međuetničkih odnosa, zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda te prekogranične suradnje gradova na prostoru bivše Jugoslavije i jugoistoka Europe.

Osnivanje mreže potaknuli su članovi Igmanske inicijative, asocijacije 140 nevladinih udruga koje rade na pomirenju i poticanju suradnje između država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije i šire regije.

Osnivačke dokumente mreže potpisali su u Ilirskoj dvorani na zagrebačkom Gornjem gradu gradonačelnici i predstavnici lokalnih vlasti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, Albanije, Bugarske, Grčke, Mađarske i Rumunjske.

Potporu djelovanju asocijacije međuetničkih gradova dali su visoki predstavnici hrvatske države, Pakta o stabilnosti, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Podsjetivši na nedavne ratove na prostoru bivše Jugoslavije, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako je "puno lakše zatrovati, nego dekontaminirati" taj prostor i ljude koji na njemu žive.

"Vi ste se uhvatili teškog posla razvijanja multietničnosti, koju sam oduvijek podržavao i koja je dio mog političkog programa", istaknuo je Mesić.

Dodao je da je i njegov današnji odlazak u posjet Srbiji i Crnoj Gori, Subotici i Kosovu dio napora koje ulaže u normalizaciju odnosa i poticanje suradnje između zemalja okruženja.

Predsjednik Pakta o stabilnosti Erhard Busek obećao je potporu mreži multietničkih gradova, koja je, rekao je, dobar primjer cijeloj ujedinjenoj Europi i "važan kamenčić u mozaiku europske stabilnosti".

"Možete biti Europljani samo ako znate živjeti zajedno", poručio je Busek dodavši kako je prostor JI Europe u prošlosti puno izgubio zbog totalitarizama, nacionalizama i ratova.

Potporu mreži izrazio je i Goran Svilanović, bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Prvog stola Pakta o stabilnosti koji smatra da je "ideja prijateljstva veća od ideje nacionalne države, a bogatstvo Europe jače od bilo koje nacionalne ideje".

Predstavnici novoosnovane mreže multietničkih gradova nastavili su zasjedanje radnim dijelom u kojem raspravljaju o toleranciji, komunikaciji i suradnji te o euroregionalizmu i prekograničnoj suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙