FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert Dialogosa u zagrebačkoj katedrali

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - U sklopu Zagrebačkog baroknogfestivala u prepunoj zagrebačkoj katedrali nastupio je večeras vokalniansambl za srednjovjekovnu glazbu Dialogos.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - U sklopu Zagrebačkog baroknog festivala u prepunoj zagrebačkoj katedrali nastupio je večeras vokalni ansambl za srednjovjekovnu glazbu Dialogos.

Izveli su "Tondalovu viziju", koja ujedinjuje napjeve dalmatinskih i istarskih prostora u srednjem vijeku, u režiji Sandr Hržić.

Dialogos je osnovala ugledna hrvatska muzikologinja Katarina Livljanić u Parizu 1997. godine. Taj ansambl nastoji današnjoj publici približiti najarhaičnije slojeve sačuvane u malo poznatim srednjovjekovnim rukopisima mediteranskog kulturnog kruga i to kroz glagoljaške napjeve.

Kako u programskoj knjižici koncerta ističe Katarina Livljanić, Dialogos je već nakon prvih koncerata pobudio veliku pažnju javnosti i danas se smatra jednim od najzanimljivijih međunarodnih ansambala za srednjovjekovnu glazbu nove generacije.

"Tondalova vizija" je priča o vitezu Tondalu na rubu smrti. U 12. stoljeću na latinskom su je prvi zapisao irski redovnik Marcus i kao takva bila je prenošena i prevođena na brojne jezike srednjovjekovne Europe. Danas su sačuvane dvije hrvatske verzije toga djela iz 16. stoljeća.

Katarina Livljanić napominje da "Tondalova vizija" ujedinjuje napjeve iz Istre, koji se sastoje iz napjeva Narodne mise iz sela Mune, liturgijska čitanja srodna gregorijanskim melodijskim formulama nadahnutim knjigom Otkrivenja iz Poljica s hrvatskog juga i arhaične napjeve koji prate procesiju Velikog Petka na otoku Hvaru (Gospin plač).

(Hina) xatod yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙