FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanci snimaju emisiju o hrvatskom podrijetlu kravate

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) -
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) -

Ekipa jedne od najvećih japanskih televizijskih kuća TBS (Tokyo Broadcasting System, Inc) u Hrvatskoj snima jednu epizodu emisije "Otkrića svjetskih misterija", o hrvatskom podrijetlu kravate, izvijestila je danas zagrebačka neprofitna ustanova "Academia Cravatica".

Japansku TV ekipu privuklo je hrvatsko podrijetlo kravate, a televizijsku priču o domovini kravate, Hrvatskoj, snimaju u Mraclinu kod Velike Gorice, u tradicijskom ugođaju Turopolja.

Dvadeset milijuna Japanaca koji subotom navečer prate tu 54-minutnu emisiju gledat će i slušati, zahvaljujući kravati, o ljepotama i vrijednostima hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Po pučkoj predaji djevojke koje su često pratile hrvatske mladiće u ratove svojim su odabranicima na rastanku darivale rubac kao znak uzajamne ljubavi i vjernosti. Na temeljima te povijesne priče, snažne i privlačne slikom i porukom, modna marka "Croata" je osmislila prizor oproštaja vojnika iz Tridesetgodišnjeg rata (1618.-1648.), a scensku izvedbu organizirala je "Academia Cravatica".

Autentičnosti toga povijesnog ugođaja pridonijela je tradicijsko graditeljstvo - drvena kuća obitelji Kovačić, članovi Folklornog ansambla "Turopolje", Turopoljski počasni banderij te izvorna hrvatska pasmina konja posavca.

Ulogu hrvatskog mladića, vojnika konjanika, u "prizoru oproštaja" odglumio je dramski umjetnik Adam Končić, a ulogu djevojke japanska televizijska izvjestiteljica Naoko Abe, a sve u rekonstruiranoj nošnji iz 17. stoljeća.

Svjetski mediji sve više promiču Hrvatsku kao domovinu kravate. Tako je, primjerice, sredinom lipnja talijanska televizijska postaja RAI 3 u emisiji o turizmu i prirodi "Alle falde del Kilimiangaro" predstavila hrvatski i grčki turizam i kulturnu baštinu. U emisiji se govorilo i o originalnim projektima koji Hrvatsku u svijetu predstavljaju kao domovinu kravate.

Skupina sveučilišnih profesora i stručnjaka za modu i modni dizajn iz Južne Koreje toliko je oduševljena kravatama koji se izrađuju pod markom "Croata" da su se čak odlučili za duži studijski boravak u domovini kravate. Uoči njihova dolaska glavna tema predavanja na njihovim fakultetima bila je upravo Hrvatska, domovina kravate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙