FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Otkrivena "paralelna tajna policija"

RIM, 1. srpnja 2005. (Hina) - Talijanska policija provela je u petakosjetljivu operaciju u sedam talijanskih regija s namjeromrazotkrivanja neke vrste "paralelne policije", odnosno tajne inelegalne policijske snage s navodnim protuterorističkim zadacima.
RIM, 1. srpnja 2005. (Hina) - Talijanska policija provela je u petak osjetljivu operaciju u sedam talijanskih regija s namjerom razotkrivanja neke vrste "paralelne policije", odnosno tajne i nelegalne policijske snage s navodnim protuterorističkim zadacima.

Pod optužbom udruživanja za provođenje krivičnih djela uzurpacije državnih dužnosti u prevenciji i represiji krivičnih djela, prije nekoliko mjeseci policija u Genovi pokrenula je operaciju razotkrivanja te "paralelne organizacije". Do sada su uhićene dvije osobe, Gaetano Saya i Riccardo Sindoca, koje su poznate od ranije kao čelnici organizacije Nacionalna desnica (Destra Nazionale).

Talijanska državna policija provela je 30-tak pretresa u regijama Liguria, Piemonte, Lombardia, Emilia, Toscana, Lazio, Molise i na otocima Siciliji i Sardiniji. Riječ je o tome da je zapravo bila stvorena organizacija kojoj su pristupili predstavnici snaga reda, državne policije, karabinjera, financijske straže i zatvorske policije, osim drugih izvaninstitucionalnih osoba. Organizacija je provodila istragu, kao tajna služba, protiv unutarnjeg i međunarodnog terorizma, ali bez znanja državnih institucija i ne zna se za čiji račun. Ta organizacija, oko koje se još vodi istraga, bila je nekom vrstom "paralelne policije" izvan institucionalnih kanala, koja je provodila svoju aktivnost u tajnosti.

Taj slučaj će, najvjerojatnije, potresti i politički svijet, kao što se koncem sedamdesetih dogodilo s kvazimasonskom tajnom ložom P2 (Propaganda 2), velikog meštra Licija Gellija. I uhićeni Saya je bio članom lože P2, a sada sebe smatra velikim meštrom lože D1 (Divulgazione 1, širenje 1). Smatra se da je riječ o krajnje desnoj nelegalnoj organizaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙