FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski lutkari u Šibeniku

ŠIBENIK, 1. srpnja 2005. (Hina) - Trodnevno zasjedanje izvršnog odboraUNIMA-e, najviše međunarodne organizacije lutkara, počelo je jutros u hotelskom naselju "Solaris" kod Šibenika pod predsjedanjem MassimaSchustera, predsjednika Svjetskog centra UNIMA-e.
ŠIBENIK, 1. srpnja 2005. (Hina) - Trodnevno zasjedanje izvršnog odbora UNIMA-e, najviše međunarodne organizacije lutkara, počelo je jutros u hotelskom naselju "Solaris" kod Šibenika pod predsjedanjem Massima Schustera, predsjednika Svjetskog centra UNIMA-e.

Nakon prošlogodišnjeg kongresa UNIMA-e, koji je održan u Rijeci, najviše izvršno tijelo svjetske lutkarske organizacije zasjeda u Hrvatskoj u povodu održavanja 45. međunarodnog dječjeg festivala.

Otvarajući jutrošnji skup, kojem je uz dvadesetak istaknutih svjetskih lutkara nazočna i počasna predsjednica UNIMA-e Margareta Niculescu, Schuster je zahvalio Hrvatskom centru UNIMA-e na pozivu i istaknuo dugu tradiciju hrvatskog lutkarstva.

U izjavi za Hinu, predsjednik UNIMA-e je kazao da će za vrijeme trodnevnog boravka u Šibeniku članovi Izvršnog odbora razmotriti rad i probleme 65 nacionalnih centara svjetske lutkarske organizacije, koliko ih danas ima na svih pet kontinenata. Dodao je da će biti riječi i o izdavanju enciklopedije svjetskog lutkarstva, koja bi nakon višegodišnjih priprema iz tiska trebala izići iduće godine.

Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e i član Vijeća MDF-a, Zvonko Festini kazao je na jutrošnjoj sjednici kako je dolazak najvišeg tijela UNIMA-e u Hrvatsku i na šibenski Festival veliko priznanje i poticaj hrvatskim lutkarima u njihovom radu.

"Nema lutkara i lutkarskog kazališta iz Hrvatske i s prostora bivše Jugoslavije koji , kako bi kazao Gogolj, nije izišao ispod šinjela Međunarodnog dječjeg festivala. Od 1991. godine, kada je u cijeloj Hrvatskoj bilo pet profesionalnih lutkarskih kazališta, do danas je osnovano još 18 profesionalnih ili poluprofesionalnih lutkarskih kazališnih grupa. U ovom trenutku hrvatskim lutkarima nedostaju mladi ljudi", kazao je Festini.

Dodao je kao se osim na šibenskom Festivalu hrvatski lutkari svake dvije godine okupljaju i na Smotri lutkarskih kazališta u Osijeku, u rad koje se u posljednje vrijeme uključuju lutkari i iz drugih zemalja svijeta. Festini je napomenuo i kako je ove godine objavljena Monografija o hrvatskom lutkarstvu koju će u Šibeniku dobiti svi članovi Izvršnog odbora UNIMA-e.

Ravnatelj međunarodnog dječjeg festivala Dragan Zlatović govorio je o počecima šibenskog Festivala, koji su vezani upravo uz lutkarske predstave, jer je u to vrijeme Šibenik imao svoje Lutkarsko kazalište. Napomenuo je da su u proteklih 45 godina na festivalskim pozornicama nastupila lutkarska kazališta iz gotovo svih zemalja svijeta.

Pozvao je članove Izvršnog odbora UNIMA-e da za vrijeme boravka u Šibeniku "svoje bogato iskustvo barem dijelom prenesu voditeljima festivalskih dječjih lutkarskih radionica."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙