FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarske banke prestaju biti raj za štediše

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Švicarske banke prestaju biti raj zaštediše
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Švicarske banke prestaju biti raj za štediše

HINA - Financijski servis

Odzvonilo je s lijepim danima za europske štedište u švicarskim bankama, male ili velike, koji su godinama stavljali svoj novac u Švicarsku, izbjegavajući na taj način fiskalne zakone svoje zemlje.

Od 1. srpnja tu će štednju švicarske banke oporezivati, u skladu sa sporazumom potpisanim između Berna i Bruxellesa nakon godina pregovora. Cilj Europske direktive o oporezivanju štednje, koja je temelj sporazuma između Švicarske i EU, jest borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

"To je prvi puta u svijetu da banke prihvaćaju nametati porez na račune stranih državljana", rekao je za AFP glasnogovornik Udruge švicarskih bankara.

Cilj tog sporazuma, koji se tiče svih zemalja EU i nekih trećih zemalja je stati na kraj izbjegavanju plaćanja poreza na europskoj razini.

Švicarske banke predviđaju u prvo vrijeme porez od 15 posto na kamate koje dobijaju europski klijenti. Taj će porez postupno rasti na 20 posto u srpnju 2008. te na 35 posto u srpnju 2011.

Banke će zadržavati četvrtinu tog novca za pokrivanje svojih troškova, a tri četvrtine bit će isplaćivane zemljama o čijem se državljaninu radi.

Ne postoji nikakva statistika o broju bankovnih računa koje su europski građani otvorili u Švicarskoj.

Međutim, postoji nekoliko rupa u tom sporazumu - na primjer taj će se zakon odnositi samo na fizičke osobe pa će tako veliki klijent imati interes otvoriti tvrtku u Švicarskoj kako ne bi plaćao porez.

Njemački ministar financija Hans Eichel bio je veliki zagovornik te ideje budući da se nada dobiti porez mnogih njemačkih državljana koji imaju štednju u Švicarskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙