FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

LUXEMBOURG - Europska unija će sljedeći mjesec ponovno razmatrati napredak Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora, zaključili su u ponedjeljak u Luxembourgu ministri vanjskih poslova EU-a. Šefovi diplomacija EU-a su u zaključcima sa svog redovitog mjesečnog sastanka pozvali Hrvatsku da nastavi s intenzivnom provedbom svog akcijskog plana za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine te se obvezali da će o otvaranju pristupnih pregovora raspravljati ponovno u srpnju. Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU-a održat će se 18. srpnja u Bruxellesu. Ministri su prije usvajanja zaključka saslušali usmeno izviješće predsjedatelja Vijeća EU-a Jeana Asselborna o sastanku radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koji je održan u nedjelju navečer. Vijeće EU-a pozdravilo je poboljšanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom, što je u svom pismu predsjedništvu EU-a ustvrdila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

SARAJEVO - Nekoliko bivših visokih dužnosnika Srpske demokratske stranke (SDS) u BiH sudjelovalo je u višemilijunskim novčanim prijevarama koje su dovele do stečaja Privredne banke iz Istočnog Sarajeva, izjavila je u ponedjeljak privremena upraviteljica ove banke Toby Robinson. Ona je na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu, najavila kako će u ime Privredne banke iz Istočnog Sarajeva, čija je potraživanja dužna pokušati naplatiti, podnijeti tužbu protiv bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića, nekadašnjeg predsjednika SDS-a Dragana Kalinića i glavnog čovjeka te stranke na području istočnog dijela BiH Milovana Cicka Bjelice. I Šarović i Kalinić ranije su smijenjeni sa svojih dužnosti zbog ometanja provedbe Daytonskog sporazuma.

LE BOURGET (Francuska) - Francuski predsjednik Jacques Chirac otvorio je u ponedjeljak Paris Air Show, najveći svjetski sajam zrakoplovstva. Chirac je prigodom otvaranja pozdravio pilota Didiera Delsallea, koji je 14. svibnja sletio helikopterom Ecureuil/AStar AS350 B3 na vrh Mount Everesta (8.848 metara) čime je postigao novi rekord u slijetanju i polijetanju s tako velikih nadmorskih visina. Uz 1.800 izlagača i više od 1200 komercijalnih i vojnih zrakoplova koje će tijekom sedam dana razgledati oko 300.000 posjetitelja, Paris Air Show u mjestu Le Bourget sjeverno od Pariza glavni je događaj za zrakoplovnu industriju. Tijekom sajma bit će izvedeno oko 50 demonstracija letova, a najveći će spektakl pružiti Airbus A380, najveći ikad sagrađeni komercijalni zrakoplov koji može prevoziti od 555 do 800 putnika. A380 svakodnevno će letjeti tijekom sajma. Konkurentska američka tvrtka Boeing predstavit će svoj 777-200LR koji može letjeti 17.446 kilometara bez uzimanja goriva.

PEKING - Broj osnovnoškolaca koji su poginuli kada se vodena bujica obrušila na njihovu školu u mjestu Shalan na sjeveroistoku Kine mogao bi porasti na 200, izvijestili su u ponedjeljak pripadnici spasilačkih ekipa koji još uvijek tragaju za nestalom djecom. Službena agencija Xinhua prenijela je izjave učitelja prema kojima je od 352 djece koja su se u trenutku nesreće nalazila u školi, preživjelo njih 150. Prema nekim izvješćima u nesreći koja se dogodila u petak nestalo je više od dvadesetjedne odrasle osobe koliko je do sada prijavljeno. U školi se u trenutku nesreće nalazio i 31 nastavnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙