FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Kada procijenimo da je došlo vrijeme, Vlada će sigurno intervenirati, odgovorio je premijer Ivo Sanader na zastupničke upite IDS-ovca Damira Kajina i SDP-ovca Nenada Stazića hoće li Vlada, kako je najavljivao, smanjenjem trošarina intervenirati ako cijena benzina pređe osam kuna po litri. Premijer je naglasio da se Hrvatska mora početi pripremati za veći porast cijena nafte na svjetskom tržištu. Nekadašnjem HDZ-ovcu, a sada 'Glavaševu zastupniku' Ivanu Drmiću premijer je uzvratio da će njegova Vlada ispuniti obećanja s HDZ-ove jamstvene kartice.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izvijestio je danas da Središnji ured državne uprave istražuje postoje li zakonske mogućnosti da se spriječe manipulacije vijećničkim mjestima u lokalnim predstavničkim tijelima koja su na lokalnim izborima izborile nacionalne manjine. HSP-ovac Pejo Trgovčević u saborskom je "aktualnom prijepodnevu" upozorio da izabrani predstavnici srpske manjine daju ostavke na mjesta u predstavničkim tijelima, da na njihova mjesta dolaze Hrvati, a da se tada, zbog nedovoljne zastupljenosti manjina, moraju provesti dopunski izbori, pa se proširuje predstavničko tijelo i stvara umjetna većina.

ZAGREB - Saborsko 'aktualno prijepodne' nije danas odgovorilo misli li resorno ministarstvo, nakon slučaja zlostavljanja djece u Caritasovu domu u Brezovici, osigurati inspekcijski nadzor za sve domove socijalne skrbi, te pod nadzor staviti volontere i u drugim Caritasovim domovima. Takvo je, pitanje postavila Milanka Opačić (SDP), upozorivši da je upravo izostanak stručnog, inspekcijskog nadzora uvelike pogodovao zataškavanju zlostavljana djece u Brezovici. Državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić 'priznala' je da inspekcijski, dakle stručni nadzor, u domovima nije bio dostatan, da do ove godine u Ministarstvu nije bilo inspekcijske jedinice, da je ustrojena tek sada i da joj nedostaje djelatnika.

ZAGREB - HSS-ov saborski zastupnik Božidar Pankretić optužio je danas Vladu da, kako je rekao, služničkim odnosom prema EU radi ogromnu štetu hrvatskom gospodarstvu, ovoga puta tržištu šećera, jer pristaje na uvođenje kvota, odnosno manji izvoz šećera. Nakon što je u "aktualnom prijepodnevu" na sjednici Sabora skrenuo pozornost na to, Pankretić je i pred novinarima ponovio da pismom koje je ministrica vanjskih poslova 7. lipnja uputila povjerenici Europske Komisije Hrvatska nedvosmisleno pristaje na uvođenje kvota, a time i smanjenje izvoza. Pismom se, tvrdi, širom otvaraju vrata za uvođenje kvota. HSS-ov zastupnik opetuje da odluka Bruxellesa o kvoti od 300 tisuća tona za tzv. zapadni Balkan, zapravo znači da će Hrvatskoj ostati kvota od 87.000 tona, odnosno upola manje nego sada.

VIROVITICA - U Virovitici je danas na ponovljenoj sjednici utemeljena Skupština Virovitičko-podravske županije na kojoj je za predsjednika Skupštine izabran Stjepan Feketić iz HDZ-a, a za njegova zamjenika Borislav Hlavati iz HSP-a. Drugi zamjenik predsjednika županijske Skupštine bit će imenovan naknadno. Sjednicu je prije utvrđivanja dnevnoga reda napustilo 17 vijećnika koalicije HSS-SDP-HNS. Predsjednik Kluba vijećnika te koalicije Željko Pecek objasnio da su to učinili zbog toga što "dnevni red nije utvrđen sukladno Statutu Virovitičko-podravske županije".

ZAGREB - U povodu završetka prve faze provedbe Bolonjskoga procesa, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da je od 835 prijedloga studijskih programa, koji se trebaju uskladiti s Bolonjskom deklaracijom, 640 programa dobilo je dopusnice. Dopusnicu uz uvjet dobilo je 36 programa, 14 je dobilo uz pismo očekivanja u kojemu su navedeni manji nedostaci, a u postupku vrednovanja je 45 dopusnica. Visoka učilišta su tijekom vrednovanja povukla prijedloge za 89 programa, a negativnu ocjenu dobilo je 11 studijskih programa, rekao je Primorac na konferenciji za novinare. Podsjetivši na značaj provedbe Bolonjskog procesa za razvoj zemlje i gospodarstvo, ministar je istaknuo kako se provedbom tog procesa neće događati hiperprodukcija kadrova koji se ne mogu uklopiti u tržište rada. Dodao je i kako će se kvote za upise na studije određivati na osnovi potreba gospodarstva.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske (SPH) u današnjem je priopćenju osudio način na koji Vlada vodi socijalni dijalog sa sindikatima državnih službi tvrdeći da Vlada saziva sastanke bez mogućnosti ikakvih pregovora. Sindikat policije Hrvatske ocjenjuje neprihvatljivim nastup predstavnika Vlade, potpredsjednice Jadranke Kosor i ministra financija Ivana Šukera, na jučerašnjem sastanku jer su pregovore sa sindikatima započeli s riječima: "Nema pregovora o povećanju bilo kojeg prava", čime je sastanak postao suvišnim. Sindikat policije također je razočaran ponašanjem nekih drugih sindikata državnih službi koji na kategoričko "ne" njihovu zahtjevu za povećanjem prava državnih službenika i namještenika samo sliježu ramenima i prihvaćaju to kao nešto neminovno.

ZAGREB - Stručnjaci Hrvatskog zavoda za toksikologiju zatražili su danas od Hrvatskog sabora ponovnu odgodu primjene Zakona o kemikalijama, tvrdeći da zakon urušava postojeći sustav zaštite od opasnih kemikalija i uvodi kaos koji onemogućava dobar nadzor i učinkovitu zaštitu ljudi od opasnih tvari. Zakon o kemikalijama Sabor je donio prije dvije godine bez ikakve rasprave, unatoč protivljenju toksikologa koji nisu sudjelovali u njegovoj izradi, rečeno je na konferenciji za novinare.

RIJEKA - Prvi makedonski predsjednik Kiro Gligorov boravi u trodnevnom posjetu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji te se danas susreo s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Tom je prigodom istaknuo da Hrvatska i Makedonija imaju zajedničke interese - ulazak u EU i NATO. U razgovoru s gradonačelnikom Obernselom Gligorov je rekao da je od pripadnika makedonske nacionalne manjine čuo samo pohvale o odnosu prema njima u Rijeci te da su pripadnici te manjine u potpunosti ravnopravni ostalim građanima. Riječki je gradonačelnik naglasio važnost očuvanja tolerancije u Rijeci i to posebno u posljednjih 15 godina.

ZAGREB - Zagrebački Ina Naftaplin i sarajevski BH Gas potpisali su pismo namjere o suradnji u ispitivanju izvedivosti i isplativosti novih dobavnih pravaca za uvoz prirodnog plina u Hrvatsku i BiH. Po riječima Almira Bećarevića, direktora BH Gasa, Bosna i Hercegovina želi ovim projektom pokrenuti izgradnju plinovoda Slavonski Brod - Bosanski Brod - Zenica - Sarajevo - Mostar - Ploče, uz trasu cestovnog koridora 5C. Riječ je o staroj ideji o izgradnji plinovoda između Bosanskog Broda i Ploča, koju su INA i Energopetrol razmatrali još 1990. godine, ali je realizacija zapela zbog rata.

ZAGREB - Tijekom humanitarne akcije pomoći osobama s invaliditetom "Hvala ti moj dobri anđele 2" prikupljeno je oko 1,5 milijuna kuna od čega je konkretnu pomoć dobilo 88 osoba s invaliditetom, izvijestio je danas Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida. Predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Mirjana Dobranović rekla je novinarima da je novac prikupljen uz pomoć donatora i od građana koji su se javljali na telefon 060 600 400. Dobranović se požalila da ta Udruga nije uspjela od Ministarstva finacija ishoditi oslobođenje od plaćanja PDV-a za nabavu specijalnih pomagala pristupačnosti poput raznih rampi, dizala, kolica i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙