FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od ponedjeljka kraći rok namire vrijednosnih papira

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Komisija za vrijednosne papireodobrila je Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) akte potrebne započetak primjene novog sustava prijeboja i namire vrijednosnih papira,odnosno skraćivanje roka namire sa četiri na tri dana od provedenetransakcije, koji će se za transakcije obavljene na Zagrebačkoj iVaraždinskoj burzi početi primjenjivati od ponedjeljka, 4. srpnja.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Komisija za vrijednosne papire odobrila je Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) akte potrebne za početak primjene novog sustava prijeboja i namire vrijednosnih papira, odnosno skraćivanje roka namire sa četiri na tri dana od provedene transakcije, koji će se za transakcije obavljene na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi početi primjenjivati od ponedjeljka, 4. srpnja.

Novim sustavom prijeboja i namire, tzv. T+3, tako će za namiru vrijednosnih papira, koji su uključeni u sustav prijeboja i namire SDA, biti potrebno tri umjesto četiri radna dana, čime se, prema riječima ravnatelj odjela za odnose s javnošću Zagrebačke burze Željka Karduma, sudionicima na tržištu bitno smanjuje i rizik i trošak namire.

Kako bi mogla uspostaviti T+3 model prijeboja i namire, SDA je ove godine, Odlukom Hrvatske narodne banke, uključena u Hrvatski sustav velikih plaćanja (HSVP), a skraćivanjem roka namire taj je model usklađen s međunarodno usvojenim standardima.

HSVP je sustav preko kojega se plaćanja izvršavaju u realnom vremenu do visine pokrića na računima banaka te preko kojega HNB vodi račune banaka na kojima se obavlja konačna namira svih plaćanja izvršenih u zemlji tijekom jednog obračunskog dana.

Sa Varaždinske burze ističu kako će se navedenim izmjenama povećati efikasnost domaćeg tržišta kapitala, s obzirom na ubrzavanje tijeka novca i vrijednosnih papira te će se ujedno smanjiti cijena kapitala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙