FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader odbacio je danas tvrdnje da je bivšeg ravnatelja Državnog zavoda za statistiku Jakova Gelu Vlada smijenila zbog političkih razloga. Gelo je razriješen jer u stručnom smislu nije odradio posao, a ne zbog političkih zahtjeva, odgovorio je Sanader u 'aktualnom prijepodnevu' Josipu Leki iz SDP-a koji tvrdi da je Gelo, kao i prije deset godina, smijenjen jer službena statistika nije pokazivala gospodarski rast kako to želi Vlada. Vaše pitanje, uzvratio je premijer SDP-ovu zastupniku, pokazuje svu vašu hipokriziju - znate zašto je Gelo smijenjen '95. i sada, a ne znate zašto je smijenjen na početku 3. siječanjske, odnosno koalicijske vlasti. 'Aktualnim prijepodnevom' Sabor je počeo novu, 15. sjednicu koja će trajati tri tjedna, odnosno do 15. srpnja.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović odbacila je danas nagađanja da je Vlada pristala na uvođenje kvota za izvoz hrvatskog šećera, naglasivši u Hrvatskom saboru da su kvote još predmet razgovora s EU. "U pismu (povjerenici EU) ne stoji da ćemo prihvatiti kvote, već tražimo objašnjenje od EU, to će biti predmet daljnjih razgovora, a Vlada će voditi računa o interesima naših proizvođača šećera", kazala je ministrica u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'. Time je odgovorila HSS-ovcu Božidaru Pankretiću kojega je zanimalo 'stoji' li još svibanjska izjava premijera Ive Sanadera da se u dogovorima s EU neće otežavati položaj hrvatskih izvoznika. "Točno je što je rekao premijer, nije točno da smo pristali na kvote", rekla je Grabar Kitarović.

ZAGREB - Hrvatska policija ovih će dana dovršiti istražne radnje u slučajevima eksplozija u Borovu i Trpinji, te se, na temelju prikupljenih indicija, očekuje dizanje optužnica protiv osumnjičenih, najavio je danas u saborskom "aktualnom prijepodnevu" državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić. Radi se o eksploziji podmetnutih eksplozivnih naprava ispred zgrada općina u Trpinji i Borovu kod Vukovara 22. svibnja. Policija je, kaže, provela niz operativnih mjera, unatoč oskudnim tragovima i dokazima bitno je sužen krug osumnjičenih, te stoga, u suradnji s Državnim odvjetništvom, MUP očekuje i optužnice.

ZAGREB - Sindikati državnih službi optužili su u današnjem priopćenju Vladu da zlorabi socijalni dijalog radi "kupovanja vremena" i odlaže izjednačavanje položaja zaposlenih u državnim službama s položajem djelatnika javnih službi. Na jučerašnjem sastanku Vlada je ponovno, usprkos utvrđenom dnevnom redu, zatražila time-out do utvrđivanja financijskih parametara i mogućnosti za eventualnu korekciju u državnom proračunu za 2006. godinu, ističe se u priopćenju. Ako se na sljedećem sastanku pregovaračkih odbora ne uspostavi stvarni socijalni dijalog i ne definiraju konkretni koraci za sprječavanje zaostajanja plaća u državnim službama za plaćama u javnim službama, sindikati će pozvati sve državne službenike i namještenike da svoje stajalište o tome iskažu "primjereno stupnju njihova nezadovoljstva", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Financiranje hrvatskih sveučilišta, zajednički studiji i mobilnost bit će teme seminara što će se o procesu uspostavljanja europskoga prostora visokoga obrazovanja - EHEA (European Higher Education Area), poznatoga kao Bolonjski proces, održati na Sveučilištu u Dubrovniku od 30. lipnja do 2. srpnja. Riječ je o trećemu hrvatskom seminaru organiziranom o tomu obliku europskih integracija po kojemu bi europski obrazovni prostor trebao postati jedinstven do 2010. što bi trebalo jamčiti i ostvarivanje svjetski konkurentne Europe znanja. Seminar su suorganizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilište u Dubrovniku i dva Tempus projekta: "Hrvatska grupa za promicanje Bolonjskoga procesa" (Cro4 Bologna) i "Financiranje upravljanja hrvatskim sveučilištima" (FIMACROU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙