FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija usvojila prijedlog pregovaračkog okvira s Turskom

BRUXELLES, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisijausvojila je u srijedu prijedlog pregovaračkog okvira s Turskom,potvrđujući da ima namjeru uključiti Tursku u blok ali ne prije 2014.godine.
BRUXELLES, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija usvojila je u srijedu prijedlog pregovaračkog okvira s Turskom, potvrđujući da ima namjeru uključiti Tursku u blok ali ne prije 2014. godine.

"Pregovori će se temeljiti na osobnim zaslugama Turske, a brzina će ovisiti o turskom napretku u ispunjavanju obveza za članstvo", kaže se u dokumentu.

"Zajednički cilj pregovora je tursko pristupanje", dodaje se.

U pregovaračkom okviru kaže se da se pregovori o turskom članstvu mogu dovršiti tek 2014., nakon razdoblja sljedećeg dugoročnog proračuna koji istječe 2013. godine.

Pregovori o turskom pristupu trebali bi započeti 3. listopada, kao što je dogovoreno na Europskom vijeću u prosincu.

Međutim, prije toga ministri vanjskih poslova EU moraju jednoglasno usvojiti pregovarački okvir što bi moglo izazvati nove prepirke u političkoj klimi koja je već skeptična oko turskog ulaska.

Glasnogovrnica Komisije rekla je da je tekst usvojen sa samo manjim izmjenama.

Međutim, novinska konferencija povjerenika za proširenje Ollija Rehna kasnila je dva sata, očito zbog produljenih rasprava o političkoj osjetljivosti turskog pitanja, ocjenjuje Reuters.

Sve veći broj političara desnog centra u zapadnoj Europi, uključujući moguću nasljednicu njemačkog kancelara Gerharda Schroedera Angelu Merkel i vjerojatnog suparnika francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na predsjedničkim izborima 2007. Nicolasa Sarkozyja, protive se turskom ulasku i žele da se Turskoj da samo "privilegirano partnerstvo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙