FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka CDU/CSU najavila preispitivanje pregovora s Turskom

BERLIN, 31. svibnja 2005. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSUzahtijeva, u svjetlu francuskog odbijanja Europskog ustava tenajavljenih prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj,preispitivanje sadržaja i cilja pregovora između Europske unije iTurske o punopravnom članstvu, najavljenih za jesen, izjavio je uutorak čelnik Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu MichaelGlos.
BERLIN, 31. svibnja 2005. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU zahtijeva, u svjetlu francuskog odbijanja Europskog ustava te najavljenih prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, preispitivanje sadržaja i cilja pregovora između Europske unije i Turske o punopravnom članstvu, najavljenih za jesen, izjavio je u utorak čelnik Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu Michael Glos.

"Tursko pitanje mora još jednom biti stavljeno na dnevni red", rekao je Glos. On je od savezne vlade i kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) zatražio da se na summitu EU sredinom lipnja založe za to da najavljeni pregovori s Turskom ne dobiju status pregovora o članstvu nego da njihov cilj ostane potpuno otvoren.

"Odluku o početku pregovora s Turskom europski čelnici su donijeli pod pritiskom crveno-zelene vlade u Berlinu", smatra Glos. Unija CDU/CSU smatra da je sada, nakon što su prijevremeni parlamentarni izbori zakazani za jesen postali izgledni i na kojima demokršćanska oporba ima izgleda za dolazak na vlast, situacija izmijenjena.

Predstavnici gospodarstva istodobno su upozorili Uniju CDU/CSU da temu eventualnog ulaska Turske u Europsku uniju ne uvrštava u program predizborne kampanje. Predsjednik Njemačko-turske industrijske i trgovačke komore Marc Landau smatra da "zakuhavanje strasti" po tom pitanju nikome ne bi koristilo. On je izjavio da će njemačko gospodarstvo, i u slučaju pobjede demokršćana na prijevremenim izborima, ustrajati na početku pregovora o punopravnom članstvu s Turskom, zakazanima za 3. listopada.

Demokršćanska Unija CDU/CSU odbija ulazak Turske u Europsku uniju te se umjesto toga zalaže za status "privilegiranog partnerstva" između Turske i EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙