FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Psihijatri uzvratili udarac Tomu Cruiseu

NEW YORK , 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američko udruženjepsihijatara oštro je kritiziralo izjave američkog glumca Toma Cruiseakoji je u nedavnom nastupu u emisiji "Today" NBC-a izjavio kako jepsihijatrija pseudoznanost te je doveo u pitanje djelotvornostantidepresiva.
NEW YORK , 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američko udruženje psihijatara oštro je kritiziralo izjave američkog glumca Toma Cruisea koji je u nedavnom nastupu u emisiji "Today" NBC-a izjavio kako je psihijatrija pseudoznanost te je doveo u pitanje djelotvornost antidepresiva.

"Neodgovorno je od gospodina Cruisea što slavu stečenu u filmovima koristi kako bi promovirao vlastite ideološke poglede te na taj način odvraćao osobe s psihičkim poremećajima od upotrebe lijekova koji su im potrebni", stoji u priopćenju što ga je potpisao predsjednik APA-e dr. Steven Sharfstein.

"Znanstveno utemeljena istraživanja i rezultati liječenja jasno pokazuju da je ono vrlo djelotvorno. Žalosno je da unatoč izvanrednim znanstvenim i kliničkim rezultatima u ovoj medicinskoj grani manji broj osoba i skupina i dalje sumnja u njezinu učinkovitost", stoji u priopćenju.

U razgovoru s novinarom tv-kuće NBC Mattom Lauerom u čijoj je emisiji gostovao kako bi promovirao svoj najnoviji film "Rat svjetova" Cruise je s dubokim skepticizmom govorio o psihijatriji, nazvavši je pseudoznanošću. Oštro je kritizirao kolegicu Brooke Shields koja je nedavno otvoreno progovorila o postporođajnoj depresiji tijekom koje je uzimala antidepresiv Paxil kako bi se nosila s tim neugodnim stanjem. Shields je rekla kako joj je kombinacija psihoterapije i lijeka pomogla da uspješno prebrodi krizu.

Cruise vjeruje u scijentologiju, koju on i njegovi istomišljenici nazivaju vjerom. "I prije nego što sam počeo vjerovati u scijentologiju nisam se slagao sa stajalištima psihijatara, a kada sam počeo proučavati povijest psihijatrije shvatio sam zašto ne vjerujem u nju. Mislim da uzimanje antidepresiva samo maskira problem i siguran sam da u organizmu ne nastaje nikakva kemijska neravnoteža".

Nakon što je voditelj Lauer inzistirao da Cruise bolje pojasni svoja stajališta glumac je odgovorio: "Problem je sljedeći. Vi ne znate ništa o povijesti psihijatrije, a ja znam".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙