FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iračani pozivaju na prekid UN-ova programa kompenzacije za invaziju na Kuvajt

ŽENEVA, 28. lipnja 2005. (Hina) - Irak je u utorak zatražio da sezavrši UN-ov program u skladu s kojim ta zemlja plaća kompenzaciju zaštetu nastalu invazijom 1990. na Kuvajt i za Zaljevski rat 1991., uzargument da bi se pitanje odštete trebalo riješiti na bilateralnojrazini.
ŽENEVA, 28. lipnja 2005. (Hina) - Irak je u utorak zatražio da se završi UN-ov program u skladu s kojim ta zemlja plaća kompenzaciju za štetu nastalu invazijom 1990. na Kuvajt i za Zaljevski rat 1991., uz argument da bi se pitanje odštete trebalo riješiti na bilateralnoj razini.

Zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Mohammed Hamud Bidan rekao je to prije govora koji je održao pred Glavnim vijećem UN-ove komisije za kompenzaciju (UNCC), koja za isplate koristi pet posto iračkog prihoda od nafte.

"Predlažemo da se isplata u iznosu od pet posto od prihoda od nafte prekine. To je za nas previše. Smatramo da je vrijeme da se takva praksa prekine te da Irak počne izravne pregovore i kontaktima s određenim državama", rekao je Bidan.

Unatoč takvom iračkom zahtjevu, tijekom razgovora koji su vođeni iza zatvorenih vrata, do čijeg je sadržaja došao Reuters, Kuvajćani su pozvali na "političku potporu koja će im zajamčiti daljnju isplatu bez prekida".

Komisija sa sjedištem u Ženevi dobila je zahtjeve za isplatom odštete u iznosu od 354 milijarde dolara tvrtkama i pojedincima, a do sada su isplaćene oko 303 milijarde. Odobrena je isplata još oko 52,1 milijarde dolara, od kojih je isplaćeno 19,2 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙