FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush protiv rokova za povlačenje iz Iraka

WASHINGTON,24. lipnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushizjavio je u petak nakon razgovora s iračkim premijerom Ibrahimomal-Jaafarijem da neće postaviti nikakve rokove za povlačenje američkihsnaga iz Iraka i predvidio da će se Iračani uspješno oduprijetipobunjenicima koji nastoje spriječiti demokratsku obnovu te zemlje.
WASHINGTON,24. lipnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u petak nakon razgovora s iračkim premijerom Ibrahimom al-Jaafarijem da neće postaviti nikakve rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka i predvidio da će se Iračani uspješno oduprijeti pobunjenicima koji nastoje spriječiti demokratsku obnovu te zemlje.

"Mi smo tamo da završimo misiju", rekao je Bush u Bijeloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim premijerom Ibrahimom al-Jaafarijem.

"Ako postavite rokove dajete previše ustupaka neprijatelju", dodao je Bush.

Bush je pod pritiskom nekih zastupnika u američkom Kongresu koji traže plan za povlačenje američkih snaga iz Iraka i američke javnosti koja se prema anketama u većini protivi ratu u Iraku.

Premijer al-Jaafari zahvalio je američkom narodu što podržava Iračane u ovo "teško doba".

"Ovo nije vrijeme za uzmak", rekao je al-Jaafari suglasivši se s predsjednikom Bushom.

Bush je priznao teškoće s kojim se Sjedinjene Države i iračka vlada suočavaju u Iraku gdje pobuna ne popušta, nazvavši sadašnji trenutak "vremenom kušnje u Iraku", ali je izrazio i optimizam glede budućnosti te zemlje.

"Cilj neprijatelja je da nas otjera iz Iraka prije nego Iračani uspostave čvrstu, demokratsku vladu. Neće u tome uspjeti", rekao je Bush.

U Iraku je do sada poginulo 1.725 američkih vojnika, većina nakon okončanja glavnih vojnih operacija čiji je cilj bio rušenje režima Sadama Huseina.

Bush je pozvao i Amerikance i Iračane na odlučnost dok se Irak sljedećih mjeseci suočava s velikom zadaćom donošenja ustava i nakon toga izbora.

"Uvjeren sam da će irački narod nastaviti pobijati skeptike dok preuzima sve veću odgovornost za svoju sigurnost i gradi novi Irak...", rekao je Bush.

On je kazao da će američke snage nastaviti uvježbavati iračke snage sigurnosti kako bi mogle braniti svoju zemlju, a da će se američke snage vratiti kući kada Iračani budu osposobljeni za obranu Iraka.

Bush i al-Jaafari sreli su se skoro godinu dana nakon što su koalicijske snage predale vlast Iračanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙