FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair dobio potporu Italije za afrički plan

RIM, 27. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blair,koji je započeo turneju po velikim svjetskim prijestolnicama, dobio jeu petak potporu Italije za svoj plan borbe protiv siromaštva uAfrici.
RIM, 27. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blair, koji je započeo turneju po velikim svjetskim prijestolnicama, dobio je u petak potporu Italije za svoj plan borbe protiv siromaštva u Africi.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je novinarima da u potpunosti podržava britansku inicijativu za povećanje pomoći Africi koja bi trebala biti među glavnim temama sastanka G8 u Škotskoj u lipnju.

Blair traži od bogatih zemalja da odvoje dodatnih 25 milijardi američkih dolara godišnje za pomoć Africi u borbi protiv siromaštva. Također se zalaže za stopostotno otpisivanje duga najsiromašnijim zemljama.

Dužnosnici britanske vlade dali su naznake da su još uvijek daleko od osiguravanja takvog dogovora. U sklopu svoje turneje Blair će se također sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem u Washingtonu i čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije tijekom idućeg mjeseca.

Italija je bogata, sretna zemlja vlasnika automobila i kuća i playboya ludih za telefonom, rekao je Berlusconi u svom nadahnutom govoru u kojem je branio recesijom opterećeno gospodarstvo.

"Mi Talijani predajemo se komforu i užitku koji proizlaze iz činjenice da smo rođeni i živimo u najljepšoj zemlji na svijetu", rekao je Berlusconi na zajedničkoj konferenciji za novinare s Blairom dodavši kako je to ujedno i jedna od najbogatijih zemalja na svijetu.

Talijansko gospodarstvo bilježi negativne trendove u protekla dva kvartala, dospjevši u recesiju drugi put u dvije godine. Veliki dio analitičara vjeruje da će 2005. biti prva godina s negativnim gospodarskim rastom od 1993. godine.

Britanski časopis Economist ranije ovog mjeseca opisao je Italiju kao "europskog bolesnika", ilustrirajući tekst prikazom Italije na štakama.

Berlusconi je međutim ustvrdio kako ta slika potpuno odudara od realnosti u kojoj Italija živi.

Italija ima najveći broj automobila po glavi stanovnika i najvišu stopu vlasništva vlastitog doma, a bogatstvo koje su akumulirale talijanske obitelji osam je puta veće od BNP-a, kazao je Berlusconi novinarima. Posjedovanje i korištenje mobitela također je vrlo visoko u Italiji.

"Mi smo veliki playboyi i naši dečki djevojkama šalju bar 10 SMS-ova dnevno", kazao je talijanski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙