FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni 29. Dani satire

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Dodjelom nagrada večeras su usatiričkom kazalištu Kerempuh završeni 29. Dani satire koji su ovegodine bili posvećeni dvojici ruskih klasika Iljfu i Petrovu.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Dodjelom nagrada večeras su u satiričkom kazalištu Kerempuh završeni 29. Dani satire koji su ove godine bili posvećeni dvojici ruskih klasika Iljfu i Petrovu.

Zlatni smijeh, veliku nagrada "Večernjeg lista" za najbolju predstavu u cjelini, dobila je predstava "Ljubica" Augusta Šenoe - Nina Škrabea u režiji Georgija Pare i izvedbi glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Zlatni smijeh za najbolju režiju pripao je Goranu Golovku za režiju predstave "Drugi libar Marka Uvodića-Splićanina" u izvedbi Gradskog kazališta mladih iz Splita.

Zlatni smijeh za najbolji tekst dodijeljen je Nini Mitrović za tekst "Kad se mi mrtvi pokoljemo", u režiji Saše Anočića te u izvedbi satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Zlatni smijeh "Mladen Crnobrnja Gumbek", glavna nagrada za mušku ulogu, pripala je Željku Koenigsknechtu za ulogu Ilije Markana, šefa policije, u predstavi "Afera" Fadila Hadžića u režiji Roberta Raponje i u izvedbi satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Zlatni smijeh, glavna nagrada za žensku ulogu, pripala je Mladeni Gavran za ulogu Ljubice Ružićeve u histrionskoj predstavi "Ljubica".

Nagrada "Ivo Serdar", za najbolje prihvaćenu ulogu od publike, dodijeljena je Ronaldu Žlaburu za ulogu Marka Uzorinca Krznara u predstavi "Ljubica" glumačke družine Histrion.

Nagrada "Fabrija Biser", mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike, dodijeljena je Nataši Janjić za ulogu Marije Kraljić u predstavi "Što ćemo sad?" Branka Đurića-Đure u režiji Aide Bukvić i izvedbi KNAP-a - Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba.

Zlatni smijeh - pet ravnopravnih nagrada dodijeljeno je Vitomiri Lončar za ulogu Ines Finidori u predstavi Yasmine Reze "Život x 3" u režiji Ivice Šimića i izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba, zatim Krešimiru Mikiću za ulogu Psa u predstavi Sibylle Berg "Pas, žena, muškarac" u režiji Zijaha A. Sokolovića i izvedbi Teatra Exit, Aniti Matić za ulogu Jasmine u predstavi "Kad se mi mrtvi pokoljemo", Vladimiru Davidoviću za ulogu Ive Mušice u predstavi "Drugi libar Marka Uvodića Splićanina" te Davoru Svedružiću za ulogu Luje Biberovića u histrionskoj predstavi "Ljubica".

Dodijeljena su i tri posebna priznanja - Zlatni smijeh Nevi Rošić, u povodu 50. obljetnice umjetničkog rada, za ulogu Irine Nikolajevne u predstavi "Galeb" A. P. Čehova u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta "Ivan pl. Zajc" iz Rijeke. Zatim predstavi "Revizor" N. V.Gogolja, u režiji Dritera Kasapija i izvedbi sarajevskog Narodnog pozorišta, za uspješnu aktualizaciju Gogoljeva "Revizora" te predstavi "Desdemona" Paule Vogel, u režiji Renea Maurina i u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, za iznimno zanimljivu interpretaciju suvremenog teksta.

Nagrade su uručili ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština te Branka Primorac, urednica Kulturne rubrike "Večernjeg lista".

Duško Ljuština tom je prigodom zahvalio svim sudionicima rekavši da je ove godine smotru satire posjetilo 11.000 posjetilaca.

U ime glumačke družine Histrion, Zlatko Vitez zahvalio je na glavnoj nagradi rekavši da su Dani satire postali tako značajna kazališna manifestacija zahvaljujući svestranom Fadilu Hadžiću i Dušku Ljuštini, ravnatelju Kerempuha. Dodao je da Histrioni svoju nagradu posvećuju hrvatskim braniteljima, generalima, a napose generalu Slobodanu Praljku, koji je bio nazočan među publikom.

Za nagrade se natjecalo 19 predstava, a ocjenjivački je sud radio u sastavu - Joško Juvančić, predsjednik, te članovi Marija Sekelez, Želimir Ciglar i Jasna Palić Picukarić. Izbornica 29. Dana satire je Željka Udovičić.

Nakon dodjele nagrada izvedena je predstava Dušana Kovačevića "Doktor Šuster" Ratnog teatra "Sartre" iz Sarajeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙