FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženo devet osoba i dvije tvrtke zbog 88 kaznenih djela

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Ured za suzbijanje korupcije iorganiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je pred splitskimŽupanijskim sudom optužnicu protiv devet osoba i dva trgovačka društvau vlasništvu prvooptuženog, zbog 88 kaznenih djela iz područjaorganiziranog i gospodarskog kriminala počinjenih od 2001. do ožujkaove godine.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je pred splitskim Županijskim sudom optužnicu protiv devet osoba i dva trgovačka društva u vlasništvu prvooptuženog, zbog 88 kaznenih djela iz područja organiziranog i gospodarskog kriminala počinjenih od 2001. do ožujka ove godine.

Optuženima se na teret stavlja niz nedjela, od zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i drugih davanja, prijevare, zloporabe čeka i kreditne kartice, pa do krivotvorenja službene isprave.

USKOK u današnjem priopćenju ističe da su se Joško Rakušić, Marin Marović, Goran Šarić i Ivna Laušić udružili kako bi počinili više od 60 kaznenih djela i ostvarili veću imovinsku korist. Na teret im se stavlja da su kao uposlenici i vlasnici trgovačkih društva ili obrta na temelju krivotvorene dokumentacije tražili i dobili povrat PDV-a, dok istovremeno za poslove koje su stvarno napravili PDV nisu plaćali.

Također se sumnja da su prevarili više banaka i tvrtki uzimajući kredite koje nisu vraćali ili kupujući robu i skupocjene automobile. Kao dokaz plaćanja tvrtkama su dostavljali krivotvorene uplatnice, a automobile su uzimali čak i na leasing, čije rate nisu plaćali.

Na taj su način državni proračun, banke i trgovačka društva oštetili za više od tri milijuna kuna, kažu u USKOK-u.

Dodaju da se na sličan način ponašao i optuženi Walter Marović, za kojega međutim nije utvrđeno da je pripadao spomenutoj grupi.

Josip i Edita Šavija, osumnjičeni su da za zlouporabe čeka i kartice te da su zajedno s Mariom Marovićem i Goranom Šarićem počinili dvije prevare banaka.

Zbog podizanja kredita za koje su znali da ih ne mogu vratiti optuženi su i Cecilija i Tomislav Mišerda. Cecilija je k tomu optužena i zbog nepodmirivanja "nedozvoljenog minusa" u Privrednoj banci.

USKOK navodi da se za zlouporabe terete i trgovačka društva "Maxilla" i "Čarobnjak" koja su, kako tvrde, kriminalnom djelatnošću svog vlasnika došla do "nepripadne imovinske koristi".

Za Rakušića, Marovića, Šarića i Ivnu Laušić USKOK je zatražio produljenje pritvora, a kako su Rakušić i Marović u bijegu predloženo je i da im se sudi u odsutnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙