FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Istraga u Berlusconijevoj vili

RIM, 23. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanski istražni suci ušli su naSardiniji u vilu "Certosa" premijera Silvija Brlusconija, u koju dosadnisu imali pristup zbog pečata "državne tajne" kojom je bilazaštićena, kako bi utvrdili je li okolišu učinjena građevinska šteta,objavljeno je u četvrtak premda je istraga počela u ponedjeljak.
RIM, 23. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanski istražni suci ušli su na Sardiniji u vilu "Certosa" premijera Silvija Brlusconija, u koju dosad nisu imali pristup zbog pečata "državne tajne" kojom je bila zaštićena, kako bi utvrdili je li okolišu učinjena građevinska šteta, objavljeno je u četvrtak premda je istraga počela u ponedjeljak.

Prvi pregled zamjenika državnog odvjetnika Giovannija Porchedda i ovlaštenih službenika u pratnji agenata iz tjelesne pratnje talijanskog premijera ostao je u tajnosti. Sljedećih dana nastavit će se pregledi uz pomoć vještaka koji trebaju procijeniti radove na vili i u perivoju koji je okružuje. Predsjednik Državnog odvjetništva na Sardiniji Valerio Cicalo rekao je kako je istraga pokrenuta nakon što su predstavljeni zahtjevi za "građevinski oprost", "što daje naslutiti da su učinjene građevinske nepravilnosti".

Talijanska vlada prošle je godine donijela dekret o "građevinskom oprostu", koji je oštro kritizirala oporba. Na osnovi tog dekreta svi građani koji su nešto gradili bez dozvola mogli su, uz naplatu kazne, dobiti oprost, a njihovo se zdanje upisivalo u katastar kao da ima građevinsku dozvolu.

Tu je mogućnost očito iskoristio i premijer, koji je načinio mnoge radove na vili i oko nje. U toj je vili primao državnike, među kojima i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što je na prvi zahtjev o pregledu radova u Berlusconijevoj vili bio stavljen pečat "državne tajne", državni odvjetnik Cicalo postavio je u Ustavnome sudu pitanje sukoba interesa i sukoba među državnim vlastima u davanju prava. Premda bi se Ustavni sud o tome trebao očitovati na jesen, prijašnje negiranje pregleda pretvorilo se u dozvolu pa je Cicalo mogao početi istragu.

Istražuje se ponajprije ispravnost radova na Punta Ladi, perivoju od 50 hektara, pokraj vile od 2600 četvornih metara, koju je u prosincu Vlada proglasila "alternativnim sjedištem najvišeg stupnja sigurnosti za nepovredivost predsjednika Vlade, njegove obitelji, njegovih suradnika i za kontinuitet djelovanja Vlade".

Pretpostavlja se da je na pet mjesta počinjena nepravilnost. Riječ je ponajprije o tunelu koji spaja morsko pristanište s vilom, koji je projektirao ministar infrastrukture Piero Lunardi. Zatim se pretpostavlja da je bez dozvole izgrađen amfiteatar s 400 mjesta, četiri bazena za talasoterapiju, umjetno jezerce u kojemu plivaju labudovi, a oko njega je maslinik i šuma s egzotičnim biljem iz svih krajeva svijeta, te zgrade na rubu perivoja za osoblje iz službe sigurnosti. Odvjetnici kažu da je za sve to Berlusconi dobio odgovarajuće dozvole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙