FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Brijunski sastanak dobar potez, ali problemi ostaju

LJUBLJANA, 22. lipnja 2005. (Hina) - Sastanak slovenske i hrvatskevlade na Brijunima dobar je potez u smirivanju međusobnih odnosa, noglavni problem u odnosima nije riješen, ocijenio je u razgovoruslovenski predsjednik Janez Drnovšek.
LJUBLJANA, 22. lipnja 2005. (Hina) - Sastanak slovenske i hrvatske vlade na Brijunima dobar je potez u smirivanju međusobnih odnosa, no glavni problem u odnosima nije riješen, ocijenio je u razgovoru slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

"Riječ je o pokušaju smirivanja stanja i mislim da je to bio dobar potez, no to nije riješilo pitanje granice. Simbolične geste su važne, ali problemi i dalje čekaju i prije ili poslije bit će ih potrebno riješiti", rekao je Drnovšek.

Slovenski predsjednik, a prije toga dugogodišnji premijer rekao je da sporazum koji je on 2001. godine postigao s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom još nema "prave alternative", no da bi to rješenje u Hrvatskoj "najradije zaboravili".

"Granična pitanja opet će se morati rješavati", rekao je Drnovšek dodajući da Hrvatska mora pokazati više spremnosti za kompromis, ali da vremena za bilateralno rješenje nije ostalo mnogo.

Drnovšek je rekao da sadašnja vlada Janeza Janše treba s reformama za brži ekonomski rast početi već sada, na početku mandata. U vezi krize u Europskoj uniji koja se pokazala u zastoju procesa ratifikacije ustava i neslozi oko usvajanja srednjoročnog financijskog plana zbog razlika oko strukture europskog proračuna Drnovšek je rekao da je europska kriza možda bila i potrebna jer se EU u zadnje vrijeme "razvijala samo po inerciji", pa je potrebna nova analiza stanja.

Europska kriza vjerojatno će usporiti širenje Europske unije, ali perspektiva članstva mora ostati kandidatkinjama i ostalim državama jugoistočne Europe, ocijenio je slovenski predsjednik.

"Europska unija nema ozbiljne alternative za širenje prema jugoistoku, a alternative nemaju ni države jugoistočne Europe", ocijenio je Drnovšek u utorak u razgovoru za slovensku televiziju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙