FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši slovenski premijer Rop: Janša koketira s totalitarizmom

LJUBLJANA,20. lipnja(Hina) - Bivši slovenski premijer Anton Ropocijenio je da je njegova zemlja doživjela "strukturne političkepromjene" nakon lanjske pobjede desnice na parlamentarnim izborima, asadašnji premijer Janez Janša i njegova stranka preuzimaju totalnuvlast i njeguju klijentelizam koji je "na granici korupcije".
LJUBLJANA,20. lipnja(Hina) - Bivši slovenski premijer Anton Rop ocijenio je da je njegova zemlja doživjela "strukturne političke promjene" nakon lanjske pobjede desnice na parlamentarnim izborima, a sadašnji premijer Janez Janša i njegova stranka preuzimaju totalnu vlast i njeguju klijentelizam koji je "na granici korupcije".

"Cijeli politički prostor zauzele je Janšina Demokratska stranka i sve više nam vlada političar koji koketira s totalitarizmom i ksenofobnim mentalitetom, a to nema ekonomskih učinaka", rekao je Rop u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina".

Rop sada vodi liberalne demokrate (LDS) nekada najjaču slovensku stranku, koja je s Janezom Drnovšekom kao od šale dobivala izbore, a sada se nalazi u dobokoj krizi.

"Ako sam samo ja problem, spreman sam otići", rekao je Rop, ali dodaje da su uzroci stranačke krize dublji i povezani s ljudima koji su od dugogodišnjeg članstva imali koristi, a sad ne žele prihvatiti da je ona u opoziciji, pa izazivaju unutarstranačka "obračunavanja".

Ropova stranka u srijedu će imati sastanak izvršnog odbora na kojemu će pasti odluka o budućem vodstvu stranke i o tome hoće li se na jesen održati izvanredni kongres.

"Predložit ću da do jeseni izađemo s potpuno novim programom i statutom, a ako se u srijedu donese odluka da jesenski kongres bude samo izborni, neću kandidirati", rekao je Rop.

Najavio je oštrij poziciju oporbe prema sadašnjoj vladi i pokretanje parlamentarne istrage o nepravilnostima u ministarstvu poljoprivrede.

"Za vrijeme moje vlade bilo je nešto klijentelizma, ali vrlo malo dokazane korupcije, a sada se klijentelizam širi u sve gorem obliku, što će se uskoro pokazati", rekao je Rop.

Janša i desnica lani su po općim ocjenama izbore dobili upravo na osnovi predizborne kampanje o velikim pojavama korupcije i klijentelizma i s protivljenjem rješenju pitanja "izbrisanih neslovenaca".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙