FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Hrvatsko-kineski gospodarski forum

PEKING, 27. svibnja 2005. (Hina) - Na Hrvatsko-kineskom gospodarskomforumu, koji je počeo u Pekingu u petak, premijer Ivo Sanader jepozvao hrvatske gospodarstvenike da povećaju izvoz u Kinu, a kineskeda povećaju ulaganja u Hrvatsku.
PEKING, 27. svibnja 2005. (Hina) - Na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu, koji je počeo u Pekingu u petak, premijer Ivo Sanader je pozvao hrvatske gospodarstvenike da povećaju izvoz u Kinu, a kineske da povećaju ulaganja u Hrvatsku.

Za posjeta Kini predsjednik Vlade se obratio i studentima Diplomatske akademije u glavnom kineskom gradu.

Skup hrvatskih i kineskih gospodarstvenika otvorio je dopredsjednik Kineskoga vijeća za međunarodnu trgovinu Yu Ping koji je ocijenio da se od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine, gospodarski odnosi, posebice trgovina, dobro razvijaju.

Yu je rekao da razvoju pogoduju politička stabilnost u Hrvatskoj i njezin geostrateški položaj, kao i trend brzog kineskog gospodarskog rasta i otvorenost prema svijetu. Naglasio je da gospodarstvenici dviju zemalja imaju potporu svojih vlada za brzi razvoj suradnje.

Premijer Sanader izjavio je da su njegovi razgovori s kineskim premijerom Wenom Jiabaom bili iznimno dobri uspješni i prijateljski te da će dati novi poticaj razvoju hrvatsko-kineskih odnosa.

"Imajući u vidu dobre odnose na političkom planu, činjenicu da su potpisani svi potrebni međudržavni sporazumi kao pravni okvir za suradnju, pozivam hrvatske gospodarstvenike da više izvoze u Kinu, a kineske na veća ulaganja u Hrvatsku", rekao je premijer Sanader.

Istaknuo je također prednosti koje kineskom gospodarstvu pružaju luke Rijeka i Ploče kao mogući distribucijski centri za kineske proizvode do tržišta u srednjoj Europi, a možda i u istočnoeuropskim i zapadnim zemljama.

Hrvatski i kineski gospodarstvenici razmatraju konkretne projekte suradnje u okviru Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma koji se nastavlja u ponedjeljak u Shanghaju, najvažnijem kineskom gospodarskom središtu.

Odnosi Hrvatske i Kine su vrlo dobri i u njima nema otvorenih pitanja, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader studentima Diplomatske akademije u Pekingu.

Sanader je rekao da je Kina podržala suverenitet Hrvatske i u vrijeme kad je jedan dio njezinoga teritorija bio pod srpskom okupacijom, kao što i Hrvatska podržava politiku "jedne Kine", što je sve, kako je rekao, temelj prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Sanader je u izlaganju studentima, budućim kineskim diplomatima, iznio glavne crte hrvatske i europske povijesti, opisao sadašnje stanje i postignuća u stabilizaciji i razvoju zemlje od stjecanja nezavisnosti i Domovinskog rata. Govorio je i o vanjskoj politici i međunarodnom položaju Hrvatske i njezinu statusu kandidata za članstvo u EU-u.

Sanader je rekao da je u razgovoru s kineskim premijerom postignuta suglasnost o potrebi jačanja Ujedinjenih naroda i uloge svjetske organizacije u međunarodnim poslovima, ali i o tome da ne treba žuriti s reformama UN-a.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Japan postane stalni član Vijeća sigurnosti, Sanader je rekao da se s premijerom Wenom suglasio u tome da Vijeće sigurnosti treba proširiti, ali da i za to treba naći održivo rješenje te da ne treba žuriti.

Za kinesku službenu politiku i javnost mjesto Japana u Vijeću sigurnosti je sporno.

Sanader je rekao da je Hrvatska fokusirana na odnos EU-a prema tom pitanju te da u zemljama članicama EU kao i kandidatima nema još jedinstvenog stajališta o proširenju Vijeća sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙