FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na neuspjeh summita EU

ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Politički čelnici europskih zemalja usubotu su se oglasili u povodu neuspješnog završetka summita EU uBruxellesu, pa je francuski predsjednik Jacques Chirac rekao kako se"Europa zatekla u teškoj krizi", uputivši kritiku "egoizmu dviju ilitriju zemalja".
ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Politički čelnici europskih zemalja u subotu su se oglasili u povodu neuspješnog završetka summita EU u Bruxellesu, pa je francuski predsjednik Jacques Chirac rekao kako se "Europa zatekla u teškoj krizi", uputivši kritiku "egoizmu dviju ili triju zemalja".

Chirac je pred novinarima ponašanje Velike Britanije ocijenio "jadnim", izrazivši šokiranost "umišljenošću nekolicine bogatih zemalja" tijekom pregovora u Bruxellesu.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder kazao je kako je "sporazum bio moguć, a ipak nije postignut isključivo zbog krutih i potpuno neprihvatljivih stajališta Britanaca i Nizozemaca".

"Te zemlje sad imaju odgovornost pred europskom poviješću", ocijenio je Schroeder.

Belgijski premijer Guy Verhofstadt ustvrdio je kako je "stvarni razlog neuspjeha to što neke zemlje nacionalni interes stavljaju ispred europskog", a težinu situacije pokušao je ublažiti predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi.

"Nitko nije pobijedio i nitko nije izgubio. Ne treba dramatizirati, Europa i dalje postoji", kazao je Berlusconi.

Tragediju u ishodu summita ne vidi ni poljski prdsjednik Aleksander Kwasniewski, koji je izrazio nadu da će se "problem" EU uskoro prevladati.

"Nemamo se čemu radovati, no s druge strane, što će više mjesta u Europi iskazivati proeuropsku odrednicu i ostvarivati velike europske projekte, to će više biti prilika za prevladavanje ovog europskog problema koji ja još ne bih označio krizom", kazao je poljski predsjednik, pozvavši na "dodatne napore, odlučnost, suradnju i povjerenje u Europi".

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell "rastužen" je ishodom summita EU, ali naglašava kako EU ne može dopustiti da "dugo ostane u kvaru".

"U trenutku kad Europa prolazi kroz vrlo osjetljivo razdoblje svoje povijesti, financijske su perspektibve potrebnije nego ikad prije. Europa ne može dugo ostati u kvaru", poručio je Borrell u priopćenju.

Francuski premijer Dominique de Villepin ustvrdio je kako "europska konstrukcija prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja u svojoj povijesti".

"U trenutku kad europska konstrukcija prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja u našoj povijesti, više no ikad su nam porebni konkretni projekti i vizija za budućnost", rekao je Villepin na sajmu aeronautike u Bourgetu.

"Naš francuski put svoje ostvarenje pronalazi u Europi i sadašnje teškoće nas moraju potaknuti na dvostroko jači angažman", dodao je.

Bitanski ministar vanjskih poslova Jack Straw optužio je u subotu čelnike nekih zemalja članica EU da žele ostati "zarobljeni u prošlosti".

"Europa je podijeljena, a u osnovi se podijeljenost svodi na to želite li Europsku uniju koja se može nositi s budućnošću ili želite EU zarobljenu u prošlosti", ustvrdio je Straw.

Britanski premijer Tony Blair naglasio je činjenicu da je prijedlog novog financijskog aranžmana unije, koji treba biti usvojen konsenzusom svih članica, odbilo pet zemalja - Velika Britanija, Nizozemska, Švedska, Finska i Španjolska.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u subotu je izrazio razočaranje rezultatom summita. "Prema svemu sudeći, Europa je umora", rekao je Gyurcsany mađarskoj agenciji MTI. "Stari ideali je više ne mogu ponijeti, a u odnosu na nove ideale, Europa je nesigurna", ocijenio je mađarski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙