FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgija želi Hrvatsku u Europskoj uniji

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Belgijski ministar vanjskih poslovaKarel de Gucht izrazio je u ponedjeljak u Zagrebu punu potporu svojezemlje Hrvatskoj na njezinu putu u Europsku uniju.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Belgijski ministar vanjskih poslova Karel de Gucht izrazio je u ponedjeljak u Zagrebu punu potporu svoje zemlje Hrvatskoj na njezinu putu u Europsku uniju.

"Belgija se uvelike zalaže da Hrvatska postane članica Europske unije", kazao je de Gucht nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

"Podupiremo i dalje ćemo podupirati pristup i integraciju Hrvatske", dodao je de Gucht.

Osvrnuvši se na slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine, šef belgijske diplomacije je kazao da "Belgija priznaje da je Hrvatska, po tom pitanju, poduzela značajne korake", a i u samoj Uniji, kako je kazao, "već postoje pozitivni znakovi glede toga ... no sve je na Vijeću ministara".

Naime, prema diplomatskim izvorima, ministri vanjskih poslova EU-a raspravljat će na svom sljedećem sastanku u lipnju u Luxembourgu o datumu početka pregovora s Hrvatskom, nakon što glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2. i 3. lipnja posjeti Zagreb kako bi vidjela ima li napretka u provedbi akcijskog plana hrvatske Vlade za rješavanje slučaja Gotovina.

Ona će o svom posjetu Zagrebu izvijestiti radnu skupinu EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom, a 13. lipnja, kada se održava i sljedeći sastanak ministara EU-a, o tome će podnijeti izvješće i Vijeću sigurnosti UN-a.

Ministrica Grabar-Kitarović je istaknula da je Belgija "uvijek podržavala Hrvatsku, posebice u izgradnji civilnog društva, i to od samog njezinog osamostaljenja i u svim pitanjima koja su opterećivala Hrvatsku od trenutka agresije".

"Belgija pruža aktivnu pomoć Hrvatskoj na njezinu putu u europske integracije", kazala je hrvatska ministrica.

Za odnose dviju zemalja je rekla da su jako dobri te da između Hrvatske i Belgije "nema nikakvih otvorenih pitanja".

Ministrica Grabar-Kitarović i njezin kolega de Gucht su u Zagrebu potpisali sporazum o zapošljavanju diplomatskog i konzularnog osoblja te zajedničku izjavu o sufinanciranju dvaju projekata u istočnoj Slavoniji. Belgija će za gospodarski projekt u Vukovaru izdvojiti 450.000 eura, a za izgradnju željezničkog mosta na Dunavu će, zajedno s Norveškom, sudjelovati s 300.000 eura. Karel de Gucht je također napomenuo da njegova zemlja razmatra pomoć Hrvatskoj u razminiranju 13 regija, u čemu, kako je kazao, belgijska vojska ima iskustva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙