FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU bez proračuna, Europa ju u krizi - Juncker

BRUXELLES, 18. lipnja 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada 25 zemaljačlanica Europske unije nisu su se uspjeli dogovoriti o Financijskojperspektivi, okvirnom planu rashoda za razdoblje 2007. -2013. godine,potvrdio je predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijerJean-Claude Juncker.
BRUXELLES, 18. lipnja 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica Europske unije nisu su se uspjeli dogovoriti o Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda za razdoblje 2007. -2013. godine, potvrdio je predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

"Nismo uspjeli...Europa je u dubokoj krizi", rekao je vidno razočarani Juncker na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog summita, koji se protegao do ranih jutarnjih sati u subotu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da za ovaj neuspjeh nije krivo luksemburško predsjedništvo, koje je uložilo vrlo velike napore da se postigne dogovor.

Neuspjeh "nije rezultat nekomepetetnosti ili nedostatka volje. Gospodin Juncker je uložio velike napore", rekao je Barroso. "Vrlo smo tužni i zabrinuti", dodao je predsjednik Europske komisije.

Prema diplomatskim izvorima posljednji prijedlog luksemburškog predsjedništva odbilo je pet zemalja - Velika Britanija, Nizozemska, Švedska, Španjolska i Finska, dok su Italija i Danska bile suzdržane.

Deset novih zemalja članica pokušalo je u posljednji trenutak spasiti dogovor izražavajući spremenost da se odreknu dijela sredstava koja će dobivati iz europskog proračuna.

Unatoč neuspjehu, Juncker je procijenio da će Europa sigurno izići iz krize, "ali koliko će vremena biti izgubljeno".

Posljednji napori da se postigne dogovor bili su blokiranini nepopustljivošću Velike Britanije da pristane na zamrzavanje svoga rabata, specijalnog aranžmana prema kojem dobiva natrag dvije trećina sredstava koje uplaćuje u zajedniči proračun.

Britanski premijer Tony Blair je inzistirao na tome da se bilo kakva rasprava o ukidanju ili zamrzavanju rabata može voditi samo u kontekstu šire reforme strukture višegodišnjeg proračuna, uključujući i poljoprivredne troškove, na koje otpada 40 posto proračuna, od čega Francuska dobiva više od četvrtine.

Francuska, koja se ne želi otvaranje rasprave o već dogovorenom paketu za poljoprivredu, ispočetka se protivila zamrzavanju rabata, tražeći da se ukini ili znatnije smanji. Kasnije su francuski prestavnici rekli da pristaju na zamrzavanje rabata na 4,6 milijardi eura, ako je to cijena da bi se postigao dogovor.

Osim borbe između Britanaca i Francuza, s prijedlozima proračuna nisu se slagali ni Nizozemci i Šveđani, koji uplaćuju po glavi stanovnika najviše u europski proračun. Oni su tražili da se smanji njihov teret u punjenju zajedničkog proračuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙