FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Nema zaključaka o dalnjem proširenju

BRUXELLES, 17. lipnja 2005. (Hina) - Europsko vijeće na svom summitu uBruxellesu nije donijelo nikakve zaključke o ritmu i opsegu budućegproširenja EU-a, rekao je predsjedatelj EU-a, luksemburški premijerJean-Claude Juncker po završetku prvog dana summita u četvrtak kasnonavečer.
BRUXELLES, 17. lipnja 2005. (Hina) - Europsko vijeće na svom summitu u Bruxellesu nije donijelo nikakve zaključke o ritmu i opsegu budućeg proširenja EU-a, rekao je predsjedatelj EU-a, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker po završetku prvog dana summita u četvrtak kasno navečer.

"Nekoliko čelnika je pozvalo da se razmisli o ritmu i opsegu proširenja, ali o tome u ovom trenutku nema zaključaka", rekao je Juncker odgovarajući na pitanje na kakav je odjek naišao istup francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je postavio pitanje opravdanosti proširenja, dok se ne uspostave efikasne europske institucije.

"Ustavni sporazum je bio zamišljen kao neophodni odgovor kako bi proširena Europa mogla dobro funkcionirati. Može li se Unija u ovoj novoj situaciji nastaviti širiti, a da nemamo institucije sposobne da omoguće efikasno funkcioniranje te proširene Unije?", zapitao je Chirac svoje kolege tijekom rasprave o sudbini europskog Ustava.

Na pitanje kakvo je stajalište Europskog vijeća o otvaranju pregovora s Turskom i sa zemljama zapadnog Balkana, Juncker je rekao da o tome nije bilo rasprave, ali da je više čelnika reklo da treba ispuniti data obećanja.

"Moram reći da nismo o tome raspravljali u detalje, većina naših kolega su izrazili stajalište da se obveze koje je EU preuzeo, moraju uzeti obzir i ispoštovati", rekao je Juncker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙