FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eskimi prijavljuju SAD zbog globalnog zagrijavanja

OSLO, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Eskimski lovci, kojima prijetizagrijavanje Arktika, planiraju prijaviti Sjedinjene Države koje,potičući globalno zatopljenje, krše njihova ljudskih prava, objavilaje u srijedu čelnica Eskima.
OSLO, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Eskimski lovci, kojima prijeti zagrijavanje Arktika, planiraju prijaviti Sjedinjene Države koje, potičući globalno zatopljenje, krše njihova ljudskih prava, objavila je u srijedu čelnica Eskima.

Sheila Watt-Cloutier, predsjednica Eskimske cirkumpolarne konferencije (ICC), također tvrdi da su SAD stopirale ispitivanja koja su trebala uslijediti nakon izvješća 250 znanstvenika iz 2004. godine, prema kojemu bi se sav led na Arktiku mogao otopiti do 2100. godine.

Watt-Cloutier, koja će u Oslu primiti nagradu za zaštitu okoliša, kaže da bi podnesak 34-članoj Organizaciji američkih država (OAS) mogao izvršiti dodatni pritisak na SAD kako bi učinile više na smanjenju emisije stakleničkih plinova.

"Još uvijek izrađujemo nacrt prijave", izjavila je Watt-Cloutier o podnesku koji će uputiti tijelu OAS-a, Interameričkom povjerenstvu za ljudska prava.

OAS okuplja 34 države u obje Amerike, od Čilea do Kanade, a bavi se promicanjem suradnje i zajedničkih interesa.

Eskimski lovci se nadaju da će se povjerenstvo složiti s njihovom tezom kako klimatske promjene, za koje optužuju Washington, utječu na smanjenje ledenog pokrova na Arktiku o kojemu životno ovise te da prijete tamošnjim životinjskim vrstama, od polarnih medvjeda do tuljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙