FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceausescuove 'krtice' posredovale u oslobađanju talaca

BUKUREŠT, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - "Arapski kanali" koje jeuspostavio Nicolae Ceausescu, a većinom su ih činili bivši studentikoje je vrbovao Securitate, komunistička tajna policija, posredovalisu u oslobađanju rumunjskih, pa i francuskih talaca u Iraku, ocjenjujustručnjaci.
BUKUREŠT, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - "Arapski kanali" koje je uspostavio Nicolae Ceausescu, a većinom su ih činili bivši studenti koje je vrbovao Securitate, komunistička tajna policija, posredovali su u oslobađanju rumunjskih, pa i francuskih talaca u Iraku, ocjenjuju stručnjaci.

Povlaštene veze između Rumunjske i arapskih zemalja, među kojima je i Irak Sadama Huseina, dovele su do "tijesne suradnje" između njihovih tajnih služba, izjavio je izvor u obavještajnim službama.

Prema riječima tog časnika, kako prenosi dnevnik Averea, Securitate je zahvaljujući tim vezama "podijelio arapske zemlje po parcelama", od kojih je svakoj dodijeljen "par" agenata, po jedan Rumunj i Arapin. Potonji su bili "odgovorni za nekolicinu podređenih koje su vrbovali među bivšim studentima".

"Te 'krtice' koje su se kasnije ubacile u tajne i vojne službe njihovih matičnih zemalja ili su se prebacile u poslovne vode u Rumunjskoj ponovno je vrbovao predsjednik Traian Basescu u doba talačke krize", ističe izvor koji je htio ostati anoniman.

Bivši šef špijunske službe za Ceausescua, general Nicolae Plesita izjavio je za tisak da je u oslobađanju rumunjskih talaca pomogao "bivši reaktivirani špijun". "Naš minuli rad još donosi korist". Informacije o novinarima dali su ljudi koje je vrbovao Securitate", rekao je.

Dok je u utorak pred bukureštanskim studentima govorio o talačkoj krizi, Basescu je "izrazio žaljenje" što je Rumunjska nakon 1990. "zanemarila" odnose s arapskim zemljama i obećao da će "ispraviti pogrešku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙