FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBZ u vanjskom dugu banaka ima 7-postotni udio

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - PBZ u vanjskom dugu banaka ima7-postotni udio
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - PBZ u vanjskom dugu banaka ima 7-postotni udio

HINA - Financijski servis

Udio PBZ Grupe u ukupnom inozemnom zaduženju bankarskog sektora krajem prošle godine bio je 7,6 posto, a krajem ožujka ove godine sa 4,3 milijarde kuna inozemnog duga, PBZ je imao udio od 7 posto u ukupnom inozemnom dugu banaka, što je daleko manje od tržišnog udjela Grupe kako mjerenog aktivom, tako i depozitima, odnosno kreditima, priopćili su danas iz PBZ-a.

Temeljeći svoj rast i razvoj na konzervativnoj bankarskoj politici o čemu svjedoči i omjer depozita prema kreditima u iznosu od 124 posto krajem prošle godine, PBZ je, kako navode, tek manjim dijelom posegnula prema inozemnom zaduženju kao načinu financiranja povećanja svoje aktive, razmjeno malim u odnosu na njezin tržišni udio.

Iz PBZ-a također ističu kako do sada nisu imali izdvajanja po osnovi granične obvezne pričuve.

Hrvatska narodna banka sredinom srpnja prošle godine, u cilju usporavanja inozemnog zaduživanja banaka, donijela je odluku o graničnoj obveznoj pričuvi, te je do sada dva puta povećavala stopu izdvajanja. Tako je stopa obveznog izdvajanja banaka na njihovo novo inozemno zaduživanje sa 24 posto u srpnju prošle godine, najnovijom odlukom središnje banke iz svibnja ove godine povećana na 40 posto.

Iz PBZ-a navode da je udio inozemnog zaduženja PBZ Grupe u ukupnom inozemnom dugu bankarskog sektora krajem prošle godine iznosio 7,6 posto, a krajem ožujka ove godine 7 posto. Isključi li se iz inozemnog duga PBZ Grupe dug koji se odnosi na Pariški klub, njen se udio u ukupnom inozemnom dugu bankarskog sektora smanjuje na 7,4 posto krajem prošle, odnosno 6,9 posto krajem ožujka ove godine, ističu iz PBZ-a.

Iz tih podataka, navode iz PBZ-a, proizlazi da je udio PBZ Grupe (u bankarskom sektoru uz PBZ obuhvaća i Međimursku banku) daleko manji od tržišnog udjela Grupe.

PBZ Grupa druga je po veličini bankarska grupa u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 18,77 posto u ukupnoj aktivi (krajem ožujka 2005.). Tržišni udio PBZ Grupe mjeren ukupnim depozitima krajem ožujka iznosio je 19,49 posto, a mjeren ukupnim kreditima 19,36 posto, podatci su PBZ-a.

PBZ, kako ističu, očuvanje i poboljšanje svog tržišnog položaja, te vrlo dobre poslovne rezultate za prvi kvartal ove godine, prvenstveno temelji na snažnoj depozitnoj bazi, kontinuirano rastućoj bazi klijenata, kvaliteti poslovanja i unapređenju usluga.

Prema podatcima HNB-a, ukupni je inozemni dug Hrvatske krajem prošle godine iznosio 22,67 milijardi eura, od čega se na banke odnosilo 7,65 milijardi eura, ili 33,7 posto ukupnog duga, dok je krajem ožujka ukupni hrvatski dug dosegnuo 22,9 milijardi eura, a udio banaka povećao se na 35,5 posto i iznosio je 8,1 milijardu eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙