FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolivija: vojska odlučna očuvati red u zemlji

LA PAZ, 9. lipnja 2005. (Hina/dpa/AFP) - Bolivijska vojska je učetvrtak upozorila da bi mogla intervenirati kako bi spriječila daljevičarski prosvjedi, zbog kojih se parlament povukao na izvanrednozasjedanje podalje od La Paza, prerastu u građanski rat.
LA PAZ, 9. lipnja 2005. (Hina/dpa/AFP) - Bolivijska vojska je u četvrtak upozorila da bi mogla intervenirati kako bi spriječila da ljevičarski prosvjedi, zbog kojih se parlament povukao na izvanredno zasjedanje podalje od La Paza, prerastu u građanski rat.

"Oružane snage pomno prate stanje i... djelovat će, bude li potrebno, da bi se očuvali nacionalni integritet, suverenitet i vladavina zakona te obranila demokracija", doznaje se iz priopćenja zapovjednik oružanih snaga, admiral Luis Aranda.

"Tražimo od članova Kongresa i političkih skupina da poslušaju sve čimbenike koji žele da se njihov glas čuje, kako bi se izbjegao obračun među Bolivijancima", kazao je admiral Aranda.

Prema njegovim riječima u Boliviji postoji rizik od "nacionalnog samoubojstva" ako se ne postigne političko i društveno primirje.

Istaknuo je da vojska neće prihvatiti državni udar ili secesionističke namjere.

Kako je glavni grad pod opsadom prosvjednika, Kongres se trebao sastati u četvrtak u Sucreu, 600 kilometara od La Paza, i očitovati se o ostavci predsjednika Carlosa Mese. Mesa je ponudio ostavku početkom tjedna, kao čin izlaska iz krize, ali parlament još nije glasovao o njoj.

S druge strane, prosvjednici se oštro protive tome da predsjedničku dužnost preuzme predsjednik Senata Hormando Vaca Diaz, iako po ustavu ima na to pravo.

Prosvjednici - radnici, seljaci i rudari - traže nacionalizaciju energetskih resursa i prekrajanje ustava.

U međuvremenu su gradonačelnici četiriju gradova, La Paza, Potosija, Sucrea i Cochabambe, počeli štrajk glađu kako bi iznudili sazivanje prijevremenih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙