FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolivijski predsjednik traži izbore

LA PAZ, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bolivijski predsjednik u ostavciCarlos Mesa tražio je u utorak navečer trenutačno sazivanje općihizbora u zemlji koja se nalazi u teškoj političkoj i socijalnojkrizi.
LA PAZ, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bolivijski predsjednik u ostavci Carlos Mesa tražio je u utorak navečer trenutačno sazivanje općih izbora u zemlji koja se nalazi u teškoj političkoj i socijalnoj krizi.

Bolivija je "na rubu građanskog rata", ocijenio je Mesa i rekao da su novi izbori jedini izlaz za zemlju.

Bolivijski predsjednik, na vlasti od listopada 2003., dao je ostavku u noći između ponedjeljka i utorka nakon 20 dana socijalnih nemira.

Parlament se nije uspio okupiti u utorak da potvrdi njegov odlazak, odredi nasljednika i datum eventualnih prijevremenih općih izbora.

Deseci tisuća ljudi, uglavnom pripadnika indijanskih etničkih skupina, u utorak su ponovo prosvjedovali u središtu La Paza tražeći nacionalizaciju energetskih izvora zemlje, posebice prirodnog plina, javljaju agencije, ističući da prosvjedi ne jenjavaju ni nakon ostavke bolivijskog predsjednika Carlosa Mese.

Indijanci zahtijevaju veći dio bolivijskog energetskog bogatstva, dok bogatije istočne pokrajine misle da zaslužuju više autonomije zbog doprinosa nacionalnom gospodarstvu najsiromašnije južnoameričke nacije.

Uz buku petardi, dinamita i ostalog eksploziva, prosvjednici su u kolonama iz siromašnog dijela grada El Alto pristigli u samo središte glavnog grada koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4200 metara. Nekoliko manjih skupina zaustavile su snage reda nedaleko od predsjedničke palače.

Nakon ostavke predsjednika, Kongres bi, prema odredbama ustava, trebao imenovati predsjednika Senata Vaca Dieza za nasljednika Carlosa Mese.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙