FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolivija: 80.000 prosvjednika u La Pazu

ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Oko 80.000 prosvjednika okupilo se uponedjeljak u La Pazu u Boliviji, tražeći ustavne reforme, javljaFrance presse.
ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Oko 80.000 prosvjednika okupilo se u ponedjeljak u La Pazu u Boliviji, tražeći ustavne reforme, javlja France presse.

Prosvjednici su u Boliviji odbacili pozive inače vrlo utjecajne Katoličke crkve za okončanjem demonstracija. Posredovanje Katoličke crkve nije uspjelo zaustaviti blokade prometnica, koju već četiri tjedna provode tisuće, uglavnom siromašnih indijanca sa zapada zemlje, koji traže ustavne reforme i nacionalizaciju naftne industrije, javlja BBC .

Istodobno, energetskim izvorima bogat istok zahtijeva autonomiju za pokrajinu Santa Cruz o čemu želi provesti referendum 12. kolovoza.

Predsjednik Carlos Mesa stoga je u petak potpisao ukaz kojom saziva izvanrednu sjednicu parlamenta sa zadaćom izmjene ustava a istodobno bi se trebao održati i referendum o autonomiji.

Njegovim prijedlogom nisu zadovoljne ni jedna ni druga strana te je on u želji da postigne kompromis u nedjelju održao sastanak s predstavnicima crkve i političarima kako bi razmotrio u kojoj bi mjeri raspisivanje prijevremenih izbora moglo donijeti smirivanje stanja.

Predsjednik Senata Hormando Vaca Diez, koji je bio na sastanku, kazao je da su brzi izbori zamisao u kojoj sve više aktera vide moguć izlaz iz krize. Za takvu opciju prema ustavu predsjednik Bolivije trebao bi podnijeti ostavku, a Vaca Diez, u narodu vrlo nepopularan, meta je optužbi da gaji predsjedničke ambicije.

Evo Morales, zastupnik u parlamentu i jedan od vođa prosvjeda, drži pak da su izbori tek odgoda rješavanja gorućih problema te iako je spreman na dijalog ne želi prekinuti prosvjede.

"Vođe znaju da prosvjedi prestaju tek kada se ostvare rezultati", rekao je a prenijela agencija Efe.

U međuvremenu prometnice su blokirane na 55 točaka, a od četvrtak su potpuno odsječeni gradovi La Paz, Oruro i Potosi. U takvoj situaciji i pred nepomirljivošću strana čini se da su ostavka predsjednika Mese i novi predsjednički izbori ozbiljna mogućnost, piše BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙