FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jaap de Hoop Scheffer: NATO-u treba više novca

BRUXELLES, 9. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jaap deHoop Scheffer u četvrtak je ministrima obrane 26 zemalja članicasaveza poručio da se moraju izboriti za veće vojne proračune u svojimzemljama, ustvrdivši da NATO, s obzirom da igra sve veću ulogu naglobalnoj sceni, ne dobiva dovoljno novca.
BRUXELLES, 9. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je ministrima obrane 26 zemalja članica saveza poručio da se moraju izboriti za veće vojne proračune u svojim zemljama, ustvrdivši da NATO, s obzirom da igra sve veću ulogu na globalnoj sceni, ne dobiva dovoljno novca.

"Trebamo više novca za obranu... ovo jednostavno nije dovoljno", istaknuo je Scheffer. On je na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a dobio službenu potporu formiranju kombiniranih snaga Saveza i EU u Adis Abebi koje će biti zadužene za prebacivanje vojnika Afričke Unije u sudanski Darfur.

Ministri su također podržali jačanje snaga pod vodstvom NATO-a u južnom Afganistanu, složivši se također da će te snage osiguravati izbore najavljene za rujan.

Baš zato, kazao je Scheffer, sve veća međunarodna uloga NATO-a je pod prijetnjom jer neke zemlje članice ne odvajaju dovoljno novca za obranu.

Statistike pokazuju da se tek osam članica saveza drže neformalnog sporazuma, postignutog na summitu u Pragu 2002. godine, da bi proračun za obranu trebao biti veći od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙