FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO pozdravio povlačenje ruskih baza iz Gruzije

BRUXELLES, 31. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik NATO-a Jaap deHoop Scheffer izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom o povlačenjuruskih baza iz Gruzije koji su dan prije postigli Moskva i Tbilisi.
BRUXELLES, 31. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom o povlačenju ruskih baza iz Gruzije koji su dan prije postigli Moskva i Tbilisi.

"Pozdravljam dogovor o uvjetima i trajanju ruske vojne nazočnosti u Gruziji", rekao je De Hoop Scheffer u priopćenju, ocijenivši da će to "poboljšati sigurnost na području Kavkaza".

Moskva i Tbilisi nagodili su se u ponedjeljak, nakon višemjesečnih pregovora, o načinu povlačenja dviju ruskih baza do konca 2008. koje je Gruzija naslijedila od bivšeg SSSR-a.

Pitanje baza bilo je nekoliko godina kamen spoticanja između Rusa i Gruzijaca između kojih vlada napetost nakon raspada SSSR-a 1991.

I Rusija i Gruzija su uključene u NATO-ov program suradnje Partnerstvo za mir.

Primajući sredinom svibnja u Bruxellesu gruzijsku ministricu vanjskih poslova Salome Zurabišvili, glavni tajnik NATO-a obavijestio ju je o potpori Saveza. "Stajalište NATO-a nije i neće se promijeniti: te baze moraju otići", rekao je novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙