FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: sastanak ministara vanjskih poslova i obrane EU

BRUXELLES, 23. svibnja 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova iobrane zemalja članica Europske unije okupili su se u ponedjeljak uBruxellesu kako bi razgovarali o zajedničkoj obrambenoj i sigurnosnojpolitici.
BRUXELLES, 23. svibnja 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova i obrane zemalja članica Europske unije okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi razgovarali o zajedničkoj obrambenoj i sigurnosnoj politici.

Ministri obrane pridružili su se šefovima diplomacija na njihovom redovitom mjesečnom sastanku. Na dnevnom redu je moguće slanje mirovnih snaga u sudansku regiju Darfur, a očekuje se da će ministri zatražiti međunarodnu istragu oko krvavog gušenja pobune u Uzbekistanu.

Poslije podne će se ministri obrane Trojke EU-a sastati s predstavnicima kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske te Norveške i Islanda, zemalja koje su članice NATO-a, ali su izvan EU-a. Hrvatsku će na tom sastanku predstavljati pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz.

Nakon zajedničkog sastanka s ministrima obrane, šefovi diplomacija će nastaviti rad na usuglašavanju zajedničkog višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Ministri vanjskih poslova EU već su se u nedjelju kasno poslije podne sastali kako bi postigli dogovor o tome koliko će izdvajati u zajedničku blagajnu u sedmogodišnjem razdoblju. Taj je sastanak završio bez ikakvih konkretnih rezultata - zemlje članice nisu uspjele približiti svoja stajališta.

Predsjedatelj Vijeća, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izrazio je očekivanja da će konačni dogovor biti postignut na summitu 16.i 17. lipnja, unatoč velikim razlikama u stajalištima prema zajedničkom proračunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙