FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela Druga svjetska konferencija mreže Culturelink

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Dinamika komuniciranja u svijetu upromjeni te novi načini i nositelji te komunikacije bit će u središtupozornosti Druge svjetske konferencije Svjetske mreže Culturelink kojaje danas poslijepodne počela u zagrebačkome Muzeju Mimara.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Dinamika komuniciranja u svijetu u promjeni te novi načini i nositelji te komunikacije bit će u središtu pozornosti Druge svjetske konferencije Svjetske mreže Culturelink koja je danas poslijepodne počela u zagrebačkome Muzeju Mimara.

Konferenciju je svečano otvorio ministar kulture Božo Biškupić istaknuvši da će tijekom trodnevnoga rada više od 200 sudionika s uglednih svjetskih sveučilišta i kulturnih institucija dati veliki doprinos promišljanju novina u kulturnoj politici.

Mrežu Culturelink osnovali su UNESCO i Vijeće Europe 1989. u Parizu tijekom međunarodnoga simpozija o mrežama za kulturni razvoj i suradnju. Od tada i tijekom više od desetljeća i pol djelovanja te mreže njezino je sjedište u Zagrebu u Institutu za međunarodne odnose (IMO).

Kao sjedište Culturelinka Zagreb je postao važnim mjestom na europskoj i svjetskoj "kulturnoj karti" i grad uz kojega se veže pojam tzv. zagrebačke škole kulturne politike, rekao je Biškupić.

Podsjetivši da je Culturelink bio globalna mreža u vrijeme kada je internet bio u samome začetku, hrvatski ministar kulture istaknuo je da su IMO i članovi Culturelinka bili od velike pomoći Hrvatskoj koja je u traženju novih rješenja za kulturnu politiku trebala žurno odgovoriti na dva velika procesa - demokratizaciju i globalizaciju za koje je većina razvijenih zemalja Europe i svijeta imala znatno više vremena.

Voditeljica Culturelinka Biserka Cvjetičanin nada se da će Druga svjetska konferencija mreže Culturelink, koja sada ima više od tisuću članova na svim kontinentima, otvoriti nove perspektive kulturne suradnje.

Po riječima ravnatelja IMO-a Mladena Staničića, kultura je jedna od brojnih aktivnosti toga instituta kojom se sustavno bave stručnjaci Odjela za kulturu i komunikaciju.

Sudionike konferencije pozdravio je i predstavnik UNESCO-a Damir Dijaković koji je izrazio zadovoljstvo što su ključne institucije hrvatske države, poput ministarstva kulture, prepoznale važnost nevladinih mreža kao što je Culturelink.

Muzej Mimara bio je domaćin i prvoj konferenciji mreže Culturelink održanoj prije deset godina kada je tema bila uloga mreža u dinamici komuniciranja i kulturnim promjenama.

Radni dio Druge svjetske konferencije mreže Culturelink počeo je sekcijom naslovljenom "Kraj globalizacije?" na kojoj je bilo riječi o ponovnom definiranju uloge država i nacionalnih kultura, regionalizaciji i decentralizaciji te međudržavnoj suradnji.

Konferencija je organizirana uz potporu brojnih institucija među kojima i ministarstava kulture, vanjskih poslova i europskih integracija te znanosti, obrazovanja i športa, UNESCO-a, Grada Zagreba, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te fondacije HIVOS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙