FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljanski beskućnici dobili svoje novine

LJUBLJANA, 9. lipnja 2005. (Hina) - Ljubljanski beskućnici, kojih poprocjenama humanitarnih organizacija na ulicama glavnog slovenskoggrada ima oko 300, dobili su novine koje bi trebale pomoći njihovojsocijalnoj rehabilitaciji.
LJUBLJANA, 9. lipnja 2005. (Hina) - Ljubljanski beskućnici, kojih po procjenama humanitarnih organizacija na ulicama glavnog slovenskog grada ima oko 300, dobili su novine koje bi trebale pomoći njihovoj socijalnoj rehabilitaciji.

Nulti, odnosno pilotski broj lista Kralj ulice tiskan je u 800 primjeraka i prodaje se po cijeni 200 slovenskih tolara.

"Ne želimo beskućnike pretvarati u radoholičare, nego otvaramo mala vrata kako bismo im popravili kvalitetu života", objašnjavaju urednici lista, stručnjaci za socijalnu pedagogiju s ljubljanskog sveučilišta.

List naime prodaju sami beskućnici, a od pune cijene imaju pravo zadržati 75 posto, što im prema prodanom broju donese oko 5 kuna. Bude li prvi broj prodan u cijelosti, napravit će se reprint, a stvar će ubuduće funkcionirati tako da će se remitenda slati u Caritas i druge humanitarne udruge, gdje se beskućnici najviše zadržavaju.

Ideja nije nova jer "novine za beskućnike" već postoje u mnogim europskim gradovima. Prve takve novine, "Big Issue", izašle su u Londonu 1991. godine, a Ljubljana ovaj put kasni i za nekim prijestolnicama bivšeg istoka, poput Moskve i Praga, gdje takve novine imaju i veću nakladu.

Poput sličnih izdanja u svijetu i "Kralj ulice" promovirat će socijalnu osjetljivost i solidarnost, na koju apeliraju i objavljeni stihovi jednog slovenskog beskućnika:

"Nada mnom široko nebo, ispod mene prostrana zemlja/ A ja: točkica koja gleda u daljinu i vidi nasmijane ljude/ Smiju se jer imaju dom i sreću - no da li to znaju/ To je veliko pitanje..."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙