FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LJUBLJANA - Ljubljanski beskućnici, kojih po procjenama humanitarnih organizacija na ulicama glavnog slovenskog grada ima oko 300, dobili su novine koje bi trebale pripomoći njihovoj socijalnoj rehabilitaciji. Nulti, odnosno pilotski broj lista Kralj ulice, za kojega se stručnjaci nadaju da će pomoći socijalnoj rehabilitaciji beskućnika, tiskan je u 800 primjeraka i prodaje se po cijeni 200 slovenskih tolara. "Ne želimo beskućnike pretvarati u radoholičare, nego otvaramo mala vrata kako bismo im popravili kvalitetu života", objašnjavaju urednici lista, stručnjaci za socijalnu pedagogiju s ljubljanskog sveučilišta. List naime prodaju sami beskućnici, a od pune cijene imaju pravo zadržati 75 posto, što im prema prodanom broju donese oko 5 kuna. Bude li prvi broj prodan u cijelosti, napravit će se reprint, a stvar će ubuduće funkcionirati tako da će se remitenda slati u Caritas i druge humanitarne udruge, gdje se beskućnici najviše zadržavaju. Ideja inače nije nova jer "novine za beskućnike" već postoje u mnogim europskim gradovima. Prve takve novine, "Big Issue", izašle su u Londonu 1991. godine. Poput sličnih izdanja u svijetu i "Kralj ulice" promovirat će socijalnu osjetljivost i solidarnost.

ATENA - Sulejmanova džamija iz 16. stoljeća u starom gradu u Rodosu, glavnom gradu istoimenog otoka u Egejskome moru, obnovljena je i otvorena za javnost, priopćilo je u srijedu grčko ministarstvo kulture. Sulejmanova džamija podignuta je na mjestu nekadašnje bizantinske crkve Aghioi Apostoli (Sveti apostoli) nakon opsade Rodosa 1522. i smatra se jednim od najvažnijih otomanskih spomenika u Dodekanezu u Egejskome moru. Džamija je bila jako oštećena u eksploziji 1856. i u dvama jakim potresima 1863. i 1928. Radovi na obnovi počeli su 90-ih zahvaljujući novcu Europske unije.

PRAG - "Mladi Hannibal", četvrti film posvećen ludom psihijatru Hannibalu Lecteru koji se publici predstavio filmom "Kad jaganjci utihnu", snimat će se u Pragu tijekom šest mjeseci, počevši od kolovoza, izvijestila je u srijedu službena predstavnica praških studija Barrandov. "Film 'Mladi Hannibal' priča je o mladosti najtraženijeg kanibala u povijesti, u Latviji 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća", rekla je Dušana Chrenekova. Glavnu ulogu mladog Hannibala Lectera glumit će četiri mlada glumca od 12, 16, 20 i 25 godina. Britanski glumac Anthony Hopkins, zvijezda "Kad jaganjci utihnu", "Hannibala" i "Crvenog zmaja" nastupit će u ulozi naratora, kako navodi Chrenekova. Film će režirati Peter Webber ("Djevojčica s biserom"), a nadahnut knjigom "Iza maske" Thomasa Harrisa koji je i autor scenarija.

PARIZ - Američku glumicu Umu Thurman luksuzna modna marka Louis Vuitton (kožna galanterija, konfekcija, nakit i modni asesoari) izabrala je za zaštitni lik svoje buduće promidžbene kampanje za žensku konfekciju jesen-zima 2005-2006., priopćila je modna kuća. Na plakatima koji će se u cijelom svijetu pojaviti u kolovozu 2005. moći će se vidjeti Umu Thurman, glumicu-idola redatelja Quentina Tarentina (Pulp fiction, Kill Bill 1 i 2), s novom torbom Ellipse s monogramom. Vuitton je u svojim kampanjama već vrbovao više slavnih lica, od manekenke Eve Hercigove, pjevačice Jennifer Lopez do glumica Chloe Sevigny, Christine Ricci, Scarlet Johansson i Diane Kruger.

BEČ - Gotička minijatura iz XV. stoljeća koja predstavlja Bogorodicu s djetetom, koje se vrijednost procjenjuje na 20.000 eura, ukradena je u Salzburgu (srednja Austrija), priopćila je u srijedu austrijska pravosudna policija. Kipić je prošlog tjedna ukraden iz knjižnice jednog samostana u tom gradu, dodaje isti izvor. Minijatura s pozlatom od finog zlata ukradena je iz knjižnice u kojoj nema sigurnosnog sustava ni sigurnosne brave, izjavila je policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙