FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ševko Omerbašić pozvao Grad Rijeku da riješi pitanje izgradnje džamije

RIJEKA,8. lipnja 2005.(Hina) - Predsjednik Mešihata Islamske zajedniceu Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić na večerašnjoj tribini o islamu uHrvatskoj pozvao je predstavnike Grada Rijeke da riješe pitanjeizgradnje džamije i islamskog centra u Rijeci koje se povlači već 15godina.
RIJEKA,8. lipnja 2005.(Hina) - Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić na večerašnjoj tribini o islamu u Hrvatskoj pozvao je predstavnike Grada Rijeke da riješe pitanje izgradnje džamije i islamskog centra u Rijeci koje se povlači već 15 godina.

Omerbašić je kazao da je izgradnja centra nužnost navevši da su muslimani u toj županiji već godinama prisiljeni zakupljivati sportske dvorane za obavljanje svojih vjerskih obveza.

Podsjetio je da je prvo zemljište za džamiju kupljeno još 1988., a da je izgradnja odgođena zbog ratnih događaja. Na zahtjev Grada Rijeke, rekao je Omerbašić, zemljište je zamijenjeno za drugo, ali ni nakon toga nije dobivena dozvola za gradnju.

Omerbašić je rekao da je među dijelom stanovništva stvorena "umjetna brana" izgradnji džamije čiji se utjecaj i danas osjeća.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da bi do kraja godine trebali biti riješeni problemi vezani uz islamski centar u okviru prostorne i urbanističke planske dokumentacije te da bi gradnja trebala početi 2006. Izrazio je uvjerenje kako većina građana Rijeke smatra da je izgradnja džamije nužnost.

Omerbašić je na tribini, u organizaciji Hrvatsko-turskog društva prijateljstva, iznio podatak o prvim muslimanima u Hrvatskoj na području Slavonije krajem 10. stoljeća.

Spomenuo je da je na poticaj Ante Starčevića u Hrvatskoj, kao drugoj europskoj zemlji nakon Austrije, priznat islam kao vjeroispovijest.

Rekao je da danas u Hrvatskoj ima 56.700 muslimana, i to najviše u Zagrebu i Rijeci. U Hrvatskoj djeluju 54 imama, a islamski vjeronauk sluša 4500 djece.

Na pitanje slušatelja o odnosu prema terorizmu pod predznakom islama, Omerbašić je kazao da se muslimani u Hrvatskoj trude da ne nanesu ljagu islamu jer je on potreban kao vodič i ispomoć u životu. Rekao je da islam u politici ima sasvim drugu ulogu te da islamska zajednica priznaje da među teroristima ima islamista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙