FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SP 2006: predstavljanje SP 2006. u Zagrebu

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Visoko izaslanstvo Slobodne državeBavarske na čelu sa predsjednikom vlade Edmundom Stoiberom predstaviloje u zagrebačkome hotelu Esplanade Svjetsko nogometno prvenstvo kojeće se 2006. održati u Njemačkoj, a jedni od domaćina utakmica su ibavarski gradovi Muenchen i Nuernberg.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Visoko izaslanstvo Slobodne države Bavarske na čelu sa predsjednikom vlade Edmundom Stoiberom predstavilo je u zagrebačkome hotelu Esplanade Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2006. održati u Njemačkoj, a jedni od domaćina utakmica su i bavarski gradovi Muenchen i Nuernberg.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biskupić, te mnogi ugledni gosti sa zanimanjem su pratili Stoiberovo izlaganje o Bavarskoj kao najstarijoj njemačkoj državi, ali i državi doslovce zaluđenoj sportom, a napose nogometom.

Imamo tri prvoligaša - Bayern i Muenchen 1860, te Nuernberg, ali imamo čak 29.000 nogometnih klubova što svjedoči koliko Bavarci vole nogomet, kazao je Stoiber, kazavši kako je posebno ponosan na Olimpijske igre 1972. u Muenchenu i Svjetsko nogometno prvenstvo 1974. Tridesetak godina kasnije Njemačka i Bavarska dobijaju, uz Olimpijske igre, najveći sportski događaj na svijetu, koji je ujedno id ruštveni događaja koji će pratiti polovica stanovnika Zemlje.

Devetoga lipnja sljedeće godine Muenchen i novoizgrađeni stadion Allianz Arena bit će poprište prve utakmice SP 2006., naglasio je Stoiber, a svi koji dođu u Bavarsku kao navijači svojih reprezentacija uvjerit će se da je Bavarska lijepa zemlja sa snažnom tradicijom i snažnim gospodarstvom, zemlja visoke tehnologije, ali i zemlja snažnog kršćanskog obilježja. Mi ćemo Svjetsko prvenstvo i dolazak 15 tisuća novinara i stotina tisuća gledatelja iskoristiti i za jačanje našeg gospodarstva, te za dublje kulturne i sportske veze sa svim zemljama sudionicama, kazao je Stoiber, pozvavši i Hrvate da za vrijeme SP-a dođu u Bavarsku.

Premijer Sanader se zahvalio, kako je kazao, starom prijatelju Stoiberu, ali se prisjetio Svjetskog prvenstva 1998. i četvrtfinalne utakmice Hrvatska - Njemačka (3:0). Bio sam na toj utakmici i to je bio sjajan doživljaj. Sjećam se i rečenice negdašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera koji mi je kazao da se ne bi toliko zalagao za priznanje Hrvatske da je znao da ćemo ih tako nadmašiti na SP-u.

Bavarska i Hrvatska imaju izvrsnu dugogodišnju suradnju na svim poljima, u Bavarskoj ima preko 100.000 Hrvata, a isto tako je ogroman broj Bavaraca koji ljetuju u Hrvatskoj, istakao je premijer Sanader.

Kao posebni gosti prezentaciju su nazočili i legendarni bivši njemački nogometaš, a sadašnji izbornik mađarske reprezentacije Lothar Matthaeus sa suprugom Marijanom, te hrvatski nogometni velikan Davor Šuker, koji je karijeru završio u Muenchenu 1860.

Jako dobro poznajem hrvatski nogomet, a kao mađarski izbornik imao sam nesreću da smo u kvalifikacijskoj skupini sa Hrvatskom. Hrvatska je pobjedom protiv Bugarske nadomak plasmana na SP, a ako već Mađarska neće na SP, onda mi je drago što ide Hrvatska, kazao je Matthaeus.

Davor Šuker se prisjetio igranja u TSV Muenchenu, klubu u kojem je završio karijeru, a Bavarsku je toliko zavolio da je sada stalni stanovnik Muenchena. Siguran sam da će Hrvatska igrati na Svjetskom prvenstvu, a moja velika želja jest da igramo u skupini upravo u Muenchenu ili Nuernbergu.

Potom je dvorana hotela Esplanade bila poprište dvoboja Hrvatska - Bavarska u "zidnom nogometu", te su predsjednik vlade Stoiber, premijer Sanader, Matthaeus i Šuker iskušali u gađanju loptom malenih rupa na improviziranim nogometnim vratima. Savaki je imao pravo na po tri udarca, Matthaeus je pogodio dvaput, Stoiber jednom, Šuker nijednom dok je premijer Sanader "spasio čast" Hrvatske jednim uspjelim pokušajem. Ovo je bila mala osveta za SP 1998, našalio se nakraju Matthaeus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙